Ето как да станете феноменален инвеститор

3636
Ето как да станете феноменален инвеститор

Известният инвеститор Стан Друкенмилър споделя как, според него, инвеститорите трябва да инвестират, за да са успешни.

„Първото нещо, което чух, когато се захванах с този бизнес, не от моя ментор, бе – биковете печелят пари, мечките печелят пари, а прасетата ги заколват. Тук съм, за да ви кажа, че аз бях прасе. Дълбоко съм уверен, че единственият начин да се реализира възвръщаемост в нашия бизнес в дългосрочен аспект, е да си прасе.

Смятам, че диверсификацията и всички други неща, които ни учат в бизнес училищата, в днешно време е вероятно най-неправилната възможна концепция. Ако погледнете към всички велики инвеститори, чиито инвестиционни стратегии се различават, като Уорън Бефет, Карл Икаан и др, ще видите, че те са били много концентрирани в своите залози.

Те виждат инвестиционна възможност и залагат всичко на нея. Това е и моята рецепта за успех – виждате изключителна инвестиционна възможнот, която се появява относително рядко (веднъж или два пъти в годината), и залагате на нея.

Основната грешка, според мен на 98% от инвеститорите и портфолио-мениджърите, е, че имат усещането, че трябва да се захващат с много неща едновременно. Ако видите изключителна възможност, възползвайте се от нея, сложете всички яйца в кошницата и бъдете много внимателни“, съветва Друкенмилър.

Виж още: Защо средните инвеститори се представят по-зле от пазара

Това мнение той изразява в реч пред Lost Tree Club през януари. Тези, които не са запознати с историята на този голям инвеститор, трябва да знаят, че той е регистрирал средна доходност от 30% годишно в неговия хеджфонд за период от 30 години и не е имал нито една година на отрицателна доходност.

Това го прави един от най-добрите инвеститори в историята, макар и не от най-известните за широките маси.

„Споделям това свое мнение, защото смятам, че това е ключово за това да ви помогна да запълните разликата между това да сте среден инвеститор и да сте феноменален инвеститор. Това е и моята цел“, коментира още Друкенмилър.

Разбира се, има една уловка. Да си „прасе“ не е лесно. За много хора това е невъзможно, споделя още Друкенмилър. Когато Сорос, например, прави известния си залог срещу британската лира, той слага 200% от средствата на фонда в тази сделка.

На практика, Сорос е сложил всичко, като в същото време е ползвал и заемен капитал. Това означава да си „прасе“. Колко са хората, които биха могли да направят подобна сделка и да спят нощем, пита още великият инвеститор.

Този начин на търговия също така противоречи в голяма степен на всичко което са ни учили. Първото нещо на което ни учат е диверсификация. Това което не ви учат обаче, е че най-великите инвеститори не диверсифицират, коментира още Друкенмилър.

Една от причините защо феноменалните инвеститори пренебрегват диверсификацията е поради умениието им да се различават. Те са способни да направят проучвания и да достигнат до изводи по такъв начин и в такава степен, че да са напълно уверени в идеята, която преследват. В такъв случай защо да слагат пари в нещо друго, различно от добрата им идея?

Виж още: Кое е основното правило в инвестирането

Повечето инвеститори не могат да достигнат до подобно ниво на увереност, защото нямат достатъчно опит и умения. Затова първото, което трябва да направят инвеститорите по пътя към това да се превърнат във феномени, е да повишат своите знания и умения.

Втората стъпка е да придобият увереност в своите знания и умения, когато видят добра възможност. И под висока увереност Друкенмилър посочва цитат от Джим Роджърс:

„Едно от най-добрите правила, което всеки може да следва, е да не прави нищо, абсолютно нищо, освен ако няма какво да прави...“.

Запълването на разликата между това да си среден инвеститор и феноменален инвеститор е продължителен процес. Средният инвеститор би следвало да е диверсифициран, за да се предпази от големи загуби, свързани с липсата на достатъчно опит и умения.

Феноменалният инвеститор стои на кеш, докато не види възможност, за която си струва да заложи дори имота си, заключава Друкенмилър.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg