Евтините акции, често неправилно, са предпочитани от инвеститорите

1614
Евтините акции, често неправилно, са предпочитани от инвеститорите

Много хора са привърженици на търговия с така наречените "пени стокс", или евтини акции. В главата на подобни инвеститори често се върти идеята, че една акция може много по-лесно да се повиши от 2 на четири лева например, отколкото по-скъпи такива, примерно от 50 на 100 лева. Това обаче в действителност не е точно така.

Съществуват и инвеститори, които умишлено избягват скъпите акции, под претекста че имат малки свободни суми за инвестиране и ще могат да си купят по-малко на брой акции от дадена компания (и от наблюдения, между другото, броят им далеч не е толкова малък).

Инвеститорите Трябва да имат предвид, че в крайна сметка доходността е от значение, а не цената. Реализирането на 50% доходност не зависи от това дали притежавате една, пет, петдесет, или пет хиляди акции.

В същото време много често това дадена ценна книга да се търгува при изключително ниска цена, се предопределя от определени фактори. Обикновено такива могат да са слаби продажби или финансови резултати, или пък липсата на добри перспективи пред компанията.

Особено "подозрително" е и когато дадената ценна книга се задържа дълго време на посочената ниска цена и не проявява никакви симптоми за повишение.

Добре е инвеститорите да имат предвид и факта, че евтините акции често не се поддават на пазарната логика или движението им не е силно обвързано с това на индексите.

Причините за този факт са няколко. От една страна, инвестиционните фондове избягват закупуването на подобни акции, като на повечето развити пазари (изключваме българския поради това, че явно не е толкова развит) на тях дори не им е позволено да търгуват акции под определена цена.

Инвеститорите знаят, че на пазара е добре да си имат "дружки", особено такива с много разполагаеми средства, които купуват от техните позиции. А какви по-добри може да има от инвестиционните фондове?

Последните купуват акции на компании от основните индекси, компании с доказана история и добри перспективи за развитие и след задълбочени анализи (поне такава е тенденцията по света), част от които обикновено малките компании или "пени акциите" не са.

Изследване в САЩ потвърждава тази теория. Сред проучени 3 000 компании с цена на акциите си под 15 долара, те са се оказали с изключително нисък рейтинг, за сметка на високото им съотношение цена-печалба, възлизащо средно на 80.

Проблемът с евтините акции се определя донякъде като игра на рулетка, според някои пазарни участници. При правилен подбор и диверсифициране между няколко позиции е възможно да уцелите една от три позиции, а средната доходност от тях може и да се окаже, че далеч не е над пазарната.

В най-лошия случай обаче може да се окаже, че сте заложили на непечеливши карти, някои от които дори с потенциал да фалират.

Подобни акции имат склонност да регистрират силни загуби при пазарни корекции или по-дългосрочни спадове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...