Финансови съвети от комарджия

8183
Финансови съвети от комарджия

Много хора си мислят, че финансовите пазари и покерът нямат нищо общо. Това обаче не е точно така.

Всъщност някои от най-добрите финансови съвети идват именно от така наречените професионални „комарджии“. Един техен представител е Ани Дюк, шампион по покер.

Дюк има докторантура по психология в Колумбийския университет. Способността й да погледне в човешките страхове й помага, докато е на масата. Тя има сериозни успехи в Световните покер серии, като направи презентация преди няколко месеца на конференция пред инвестиционната асоциация Investment Management Consultants Assoc в Лас Вегас.


"Човешката психология е ключов елемент от финансовите пазари. Именно това е нещото, което ги сближава с покера", смята Дюк.

Например инвеститорите с широко диверсифицирани портфейли по време на кризата между 2007 и 2009 година, когато индексът Standard & Poor's 500 се понижи с 56%, биха регистрирали значително по-малки загуби. Тези, които са продали акциите си през март 2009 година обаче, (когато бе дъното на пазара), биха пропуснали изключителна възможност да възстановят загубите си по време на кризата и дори да регистрират печалби.

По време на Студената война Пентагонът търси разработване на стратегии на база на игрови модели за създаване на контрамерки срещу Съветския съюз. Първоначалната идея е мерките да са на базата на шаха, но впоследствие е предпочетен покерът именно заради много по-голямата му обвързаност с психологията, коментира Дюк.

„Покерът е игра на решения, вземани в условията на несигурност във времето“, коментира още специалистът.

Дюк набляга на няколко грешки, които инвеститорите правят. Една от тях е да се стои на предварително „предначертания път“, само защото вече е направен залог за него. Дори и при наличието на доказателства, че обстоятелствата не са на страна на инвеститорите.

Например – ако един инвеститор е направил голям залог за поскъпване на златото, то той може да държи инвестицията си, макар и след спада с близо 40% в цената на благородния метал за последните четири години. При липса на икономически колапс или инфлация, силното възстановяване на метала изглежда малко вероятно.

Друга обща грешка е, че инвеститорите не влагат средствата си с визия за бъдещето. Това е така, защото на тях им е трудно да си се представят след години. „Ние не познаваме бъдещето си аз“, коментира Дюк.

И тъй като този човек е непознат, то насочваме спестяванията си към текущите си желания и нужди. Добрият покер играч винаги мисли няколко ръце напред, допълва още тя.

Инвеститорите не се учат и от миналите си грешки, смята още Дюк. „Ако възлагате всичките си успехи на уменията си, а загубите си на лошия късмет, то знанията и уменията ви никога няма да се подобрят“, заключава още Дюк. Тайната на успеха според нея е да знаете от какво да се отървете и какво да задържите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Влади Пенев
# 0
17:10 | 7 October 2015
Добри са редакторите на "ПРОФИТ.БГ" винаги има с какво да те изненадат и да се опитат да разнообразят дните ни. А коментарите е добре да бъдат само положителни, а след като според Вас уважаеми г- н Спароу, времето е твърде хубаво за такова издребняване
Бинго Бонго
# 1
14:10 | 6 October 2015
На същото мнение, като Джак съм - това направо не се чете!
Джак Спароу
# 2
13:10 | 6 October 2015
В сайт като вашия качеството на преводните текстове би трябвало да е важно. „Ние не познаваме бъдещето си аз“ - това какво е? "И тъй като този човек е непознат" - кой човек, откъде се появи изведнъж? Пропуснали сте част от текста или ползвате Google Translate? "Ако възлагате всичките си успехи" - интересен избор на глагол, май по-подходящ е "обяснявате". Има още неподходящо избрани синоними и фрази със замазан смисъл, но не ми се занимава повече. Накратко - излагате се.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg