Финансовите правила, които можете да нарушавате

1871
Финансовите правила, които можете да нарушавате

Всички знаем, че е добре да имаме стратегия и дисциплина при управлението на личните финанси.

В тази насока специалистите препоръчват да си изготвим собствени правила, които да спазваме, като за целта можем да избираме между стотиците, които се приемат за основни и се разпространяват по медиите.

Ето някои от тях, които в зависимост от ситуацията и средата можете да си позволите да нарушите.

1. Заделяйте процент от дохода си като спестявания.

Това може да звучи разумно и всички сме чували как ако заделяме ежемесечно определена сума пари, като се препоръчва- дори 10% от дохода, ще достигнем пенсионна възраст със значителни средства зад гърба си.

Понякога обаче, подобен процент на спестяване е недостижим, предвид на това, че за младите хора имат редица значителни по размер покупки, които трябва да направят, за да си подсигурят добър стандарт на живот като жилище, кола, образование и др.

Още по-лошо, ако имате кредитни карти или други потребителски кредити, където лихвата която плащате на година е около 10-на пъти по-голяма от тази, която бихте получавали по спестяванията си.

2. Задължително трябва да учите в университет.

Правилото „учи за да не работиш", далеч вече не е актуално. Освен че университетите ни бълват повече от необходимите кадри и за едно място, изискващо образователен ценз, се борят далеч повече от няколко души, често се инвестира една значителна сума пари с неясна възвръщаемост. В същото време нивата на заплащане на висококвалифицираните и по-ниско квалифицираните длъжности често са минимални, а понякога дори клонят в полза на второто.

Може би най-важна причина обаче, поради която бихте могли да нарушите това правило е, ако не сте сигурни точно с какво искате да се занимавате. Така освен пари, няма да губите и време да се занимавате с нещо, което не бихте искали да работите впоследствие, или няма да можете да практикувате, поради пренаситеност на пазара.

Често хора със специфични умения придобити в специализирани и профилирани училища и с желание да се развиват в тази насока, се справят по-добре от завършилите университетите. Най-малко започват да получават доходи и са наясно с бъдещето си пет години преди тях.

3. Младите да инвестират дългосрочно

Често на младите инвеститори им се препоръчва да инвестират с дългосрочен хоризонт и да се придържат към стратегията „buy and hold", предвид на липсата им на достатъчен опит. Хората, инвестирали по подобен начин през последните три - четири години, ако все още са на пазара, то най-вероятно са реализирали нулев доход.

Доколкото младите хора са много по-издръжливи на стрес, то активната търговия, правилното таймиране за влизане и излизане от позиции и т.н. може да са много по-подходящи на техните инвестиционни профили, както и за натрупването на критични знания и умения. Разбира се добре е те да подхождат много внимателно и с малък капитал в началото, за да не рискуват да загубят трудно спестяваните и така необходимите им за в бъдеще средства.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg