Фондовете инвестиращи в стойност с добри резултати

1146
Фондовете инвестиращи в стойност с добри резултати

Фондовете инвестиращи в стойност са сред най-добре представящите се на щатските пазари от началото на годината.

Средната доходност на активно управляван подобен фонде е превишила тази на широкият индекс S&P 500 от началото на годината и за последните 12 месеца, според данни на Morningstar.

Сред най-добре представящите се такива фондове са били тези регистрирали най-големи загуби през изминалата година, сочи още анализа на изданието.

Обикновено мениджърите на подобни фондове се насочват към акции, които изглежда евтини въз основа на стандартни финансови показатели, като цена-печалба, или цена-счетоводна стойност и се надяват, че с течение на времето пазара ще види този дефект.

Проблемът с този род фондове е, че както всяко нещо така и хубавите времена за тях имат край. Последните три-четири години определено може да се каже, че бяха относително тежки за този род фондове, но те отново започват да влизат в инвеститорския хоризонт.

Една от основните характеристики на фондовете ориентирани към стойност е това, че те обичат финансовите компании. От една страна това е така, защото този вид компании имат склонност периодично да изплащат значителен дивидент.

Със сриването на акциите на финансовите компании, ориентираните към стойност фондове регистрираха значителни загуби през последните две години. В същото време изплащания от тях доскоро дивидент бе прекратен.

Силният ръст на акциите на финансовите компании от началото на годината обаче, въздейства изключително добре на фондовете ориентирани към стойност.

В дългосрочен план тези фондове почти винаги са се представяли по-добре от широките индекси. Въпреки това обаче, въпросът до колко те си заслужават високите такси и комисиони които събират все още е актуален.

През тази година мениджърите активно управляващи такива фондове са донесли на инвеститорите доходност средно от 17.7% при 15.8% за широкият S&P 500. За последните 10 години средната доходност на фондовете е 3.2%, докато това на широкия индекс е 1.2%.

За последните осем години доходността на широкия индекс е 7.8%, срещу 7.6% за мениджърите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg