Фундаменталният анализ при форекс търговията

1329
Фундаменталният анализ при форекс търговията

При форекс търговията се разчита на същите два основни типа анализ, както и при търгуването с акции – фундаментален и технически. Техническият анализ се базира на същия принцип – цената се влияе от новините, а анализът се прави с помощта на таблици.
Но тъй като, за разлика от компаниите, държавите нямат финансови отчети, как се прави фундаментален анализ на валутите им?

Фундаменталният анализ е, когато обръщаме внимание на истинската стойност на инвестицията и във форекс търговията това означава да разглеждаме състоянието на икономиката и как то се отразява на валутата на дадена държава, пише Investopedia.com.

Основните фундаменти, които имат значение за форекс търговията, са икономическите индикатори, които се съдържат в докладите за икономическото състояние на дадена страна, изнасяни от правителството или частни организации.

Тези доклади се изнасят по определен график. Техният ефект може да се сравни с този, който имат финансовите отчети на компаниите върху цените на акциите им.

Пример за такива доклади са данните за безработицата, които се оповестяват на точно определени периоди от време. Има четири основни доклада, които се следят от инвеститорите:

БВП
БВП е индикатор за общата пазарна стойност на всички стоки и услуги в една държава за дадена година. Счита се, че това е малко изоставащ индикатор, затова инвеститорите в САЩ фокусират вниманието си над двата предварителни доклада, които излизат в двата месеца преди окончателните данни за годината. БВП на една страна може да се сравни до някъде с данните за марджина на печалбата на една публична компания, тъй като и двете са индикатор за вътрешен растеж.

Продажби на дребно
Този доклад е важен, защото дава акуратни данни за покупателната способност на населението, като се отчитат сезонните особености на различните периоди на годината. Въз основа на него може да се предвиди промяна в други индикатори на икономиката. Ревизиите на предварителните доклади за продажбите на дребно могат да доведат до значителна волатилност на пазара. Този доклад може да се сравни с отчета за продажбите на една компания.

Производство
Тук се изнасят данни за промени в продукцията на заводите, мините и другите производствени предприятия в една страна. Показват се и данни за техния капацитет и за това до какъв процент от капацитета си работят предприятията в момента.

Трейдърите се интересуват предимно от данните на компаниите за комунални услуги. Промени във атмосферните условия могат да повлияят на търговията и потреблението на електроенергия и горива, което да доведе до волатилност на пазара.

Индекс на потребителските цени
Индексът измерва промяната в цените на стоките в различни категории. Когато този доклад се разглежда на фона на данните за износа на една страна, могат да се направят изводи за това дали тя печели или губи от производството на стоки и услуги. Наблюдавайте внимателно данните за износа – цените на изнесените стоки се променят заедно със засилването или отслабването на дадена валута.

Това са четирите основни доклада, които трейдърите следят. Други такива са тези за индекса на производствените цени, пазара на имоти, цената на работната ръка, потребителското доверие и др. Бъдете нащрек за всякаква важна икономическа информация – например, когато щатският долар е слаб, инвеститорите следят внимателно инфлацията.

Експертите съветват да имате под ръка календар, на който са отбелязани датите за изнасяне на тези доклади. Понякога пазарът се раздвижва непосредствено преди те да бъдат изнесени въз основа на определени очаквания.

Най-важното за форекс пазара, всъщност, не е самата информация, а дали данните са съвпаднали с очакванията или не. Промените на пазара идват, когато има разминаване между прогнозите и реалните данни.

Понякога се изнася информация, която по-късно бива ревизирана. Тези ревизии често помагат за предвиждането на бъдещия тренд, така че не реагирайте прибързано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...