Глупави решения за инвестиции

2325
Глупави решения за инвестиции

Началото на годината обикновено е добър момент за равносметка какво се е случило през изминалата и за това какво да се очаква през новата година.

Опитите за прогнозиране какво ще се случи в краткосрочен план често водят до значителни финансови загуби, припомнят от финансовото издание Investopedia.com. Ето и пет глупави решения за инвестиране според изданието.

1. Търгуване с волатилността

Предвид голямата волатилност през последните години и повишения интерес към нея, се създаде актив, който се търгува на чикагската борса на опции. Редица фондове се създадоха, които следват VIX индекса, и дават възможност на инвеститорите да търгуват с волатилността.

Проблемът тук, като при всички краткосрочни стратегии, е възможността за създаване на търговска стратегия, способна да прогнозира пазарната волатилност.

И докато търговията с волатилността има известна логика за институционалните инвеститори и хеджфондовете, като застрахователен инструмент, то търгуването с нея от индивидуалните инвеститори е равносилно на хазарт.

2. Купуването на облигационни фондове.

Нивата на лихвите в САЩ непрекъснато се понижават от 1980 година насам, когато достигнаха двуцифрени стойности. Към момента нивата на краткосрочните лихви се въртят около нулата, докато лихвите по 30-годишните облигации са изключително ниски – около 3%. Тези ниски лихви се изразяват в исторически дъна за много инструменти, като по депозитите, така и по ипотечните облигации.

Предвид това, много специалисти смятат, че е въпрос на време лихвите да започнат да се повишават. И тъй като цените на облигациите се движат в обратна на лихвите посока, то много е вероятно инвеститорите да реализират значителни загуби.

3. Спекулиране с валути

Подобно на търговията с волатилността, опитите да се спекулира с валута и да се залага на движението на една или друга валута в кратки срокове, отново има доста общо с хазарта. Нещата стават още по-сложни, когато се използва маржинът, предоставян от валутните брокери. Търгуващите на маржин са изложени на риска една-единствена грешка да им донесе значителни загуби на капитал.

4. Купувате злато

След изключителното си представяне през последните години, търговията със злато става изключително трудно прогнозируема по отношение на цената на актива. Въпреки рисковете пред глобалната икономика и заплахите от нарастваща несигурност и влошаване на ситуацията в Европа, цената на златото не се движи вече само в посока нагоре.

Златото е поскъпнало със 150% за последните пет години, като достигна исторически рекорд през изминалата година. Агресивното купуване на благородния метал при настоящите нива, прави инвеститорите изключително отворени към риск от корекция на метала, което да занули техните сметки.

5. Инвестиране в социални медии

Социалните медии са другият модерен актив в днешно време, като свидетели станахме на няколко публични предлагания и други предстоят през тази година. Масовата истерия към сектор с кратка история и недоказан бизнес модел създава значителен риск от сериозни сътресения.

Много компании, влизащи в категорията социални медии, достигнаха пазарни капитализации на значително по-стари и зрели компании от сектори, преживели значителен брой кризи. И докато е възможно тези компании да имат потенциал за по-нататъшен ръст във времето, то съществува реална опасност от балонизиране, подобно на това от времето на „интернет балона“ през 2000 година.

Входните бариери в сектора са относително ниски, а бързорастящите им приходи са свързани със също толкова бързорастящи разходи за популяризиране.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg