Големите корпорации могат да спасят САЩ от рецесия

1093
Големите корпорации могат да спасят САЩ от рецесия

Ипотечната криза и ниското потребление на стоки бутат Америка към рецесия, но според Investors.com, бизнесът, или по-точно големите и богати компании, ще спасят щатската икономика.

Корпоративна Америка разполага с 611 млрд. долара кеш, според Standard & Poor's, които няма да позволят на страната да изпадне в рецесия. Според анализатори компаниите в Америка сега се намират в по-добра форма, отколкото по време на предишната криза от 2001 г. През годините от тогава насам наблюдавахме бум на бизнес финансирането, тъй като компаниите масово вземаха заеми, за да увеличават капитала си или да финансират придобивания на други предприятия.

Икономиката на САЩ ще бъде подкрепена и от засиления износ (подкрепен от спада на долара).

Въпросът е какво ще направят шефовете на големите компании с кеша, притежаван от фирмите им, ако икономиката продължава да се забавя? Те може да ограничат капиталовложенията на компаниите си или да съкратят работници.

Капиталовложенията на големите компании ще намалеят, но това едва ли ще бъде с онези 15-20%, на които станахме свидетели през 2001 г.

Според икономисти от Merrill Lynch и Goldman Sachs Щатите вече са изпаднали в рецесия. Следващата стъпка е намаляване на бизнес инвестициите.

Днешната криза обаче няма да е така сериозна, както тази от 2001 г. Днес имаме мерки, като стимулът в размер на 168 млрд. долара, приет от правителството.

Президентът Буш отмени данъците на 130 млн. американци, за да окуражи потреблението в страната, имаше данъчни облекчения и за компаниите.

Ако лихвите се задържат ниски, големите компании могат да инвестират в заводи и оборудване.

Според Investors.com балансът на американските компании е в най-добро състояние от 20 години насам - що се отнася до отношение между заем и парични потоци.

Според S&P в касите на американските компании е имало 329 млрд. долара (в кеш и еквиваленти) през 2000 г., като тази цифра е скочила до 640 млрд. долара през 2006 г. , а в момента е спаднала до 611 млрд. долара.

След като се изправиха на крака след последната рецесия, много фирми използваха паричните си средства, за да изкупят обратно свои акции или за увеличаване на дивидентите.

И докато малките компании изплащат дългове, големите корпорации в САЩ разполагат с огромни суми. Въпреки това те предпочитат да работят с малки банки, които са пострадали по-малко от ипотечната криза.

Според анализатори през тази и следващата година ще се обявяват и все повече придобивания на компании. Ако малките фирми изпаднат в затруднения, големите риби ще разполагат с достатъчно кеш, за да ги купят.

Американските компании ще бъдат и достатъчно конкурентноспособни на глобално равнище.

Те ще бъдат в позиция да намаляват цените си, за да печелят пазарен дял. Те, също така, ще могат да понесат нарастващите разходи по-добре (като по-високите цени на горивата и др. суровини) без да пренасят цялата тежест на потребителя.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg