Грешките на начинаещите инвеститори

3699
Грешките на начинаещите инвеститори

Благодарение на „дискаунт брокерите“ достъпът до международните фондови борси е по-лесен от всякога. Всеки, разполагащ с интернет, е само на крачка от това да започне да търгува, като има избор между хиляди инструменти от различни класове активи.

Този лесен достъп окуражава много потенциални инвеститори да насочат своите спестявания към финансовите пазари, но също така те трябва да знаят, че инвестициите крият и редица рискове. Ето и някои от най-често допусканите грешки от начинаещите инвеститори, систематизирани от финансовото издание Investopedia.com.

Скачат с главата надолу

Първоначалният ентусиазъм може да изиграе лоша шега. В основата на инвестирането на финансовите пазари е максимата: „Купувай евтино, продавай скъпо“ и се знае от всички, дори и от начинаещите инвеститори. Трудното е да се определи кое е достатъчно евтино и кое твърде скъпо.

Сделки се сключват във всеки един момент, като срещу продавача винаги има купувач, който е на противоположното мнение.

Затова инвеститорите е добре да имат поне бегла представа за основните финансови коефициенти като счетоводна стойност, дивидентна доходност, цена-печалба и др., как се изчисляват, какво значат, какви са предимствата и недостатъците им.

Познаването на тези показатели не е гаранция за успех на инвеститорите, но може да постави инвестирането на една по-професионална плоскост.

Търгуват с „пени акции“

Инвеститорите често се подлъгват по евтините акции. Причината е в размера. С портфейл от 100 долара често инвеститорите предпочитат да купят 100 акции по един долар, вместо 1 акция от 100 долара. Така при промяната с един долар в единия случай биха спечелили 100 долара, а в другия един долар.

За нещастие на инвеститорите евтините акции често стават по-евтини, преди да поскъпнат, и не рядко малките компании, прохождащи в бизнеса, фалират. При търговията с подобен род акции съществува реална опасност от манипулиране на цената, като инвеститорите имат редица проблеми и с ликвидността. В крайна сметка инвестирането трябва да е дългосрочно успешно и в тази насока вместо да се търси късмет и еднократен удар, е много по-добре да се печели по-малко, но често.

Влагате всичко в една позиция

Инвестирането на 100% от капитала в една позиция или на определен пазар също не е най-разумното решение. Това създава опасност да стоите и да гледате движението отстрани, ако специфичните фактори, свързани с вашата позиция, направят така, че тя да не се движи с пазара. Неправилното подбиране на най-подходящата компания също може да е резултат от неопитността на инвеститора.

Използвате ливъридж

Използването на ливъридж не е препоръчително за новите инвеститори. То може да е изключително опасно, като една-единствена грешка може да доведе до загуба на целия капитал. Умението да се контролира рискът и загубата на капитал идва с опита, затова на новите инвеститори не се препоръчва да търгуват със заемен капитал.

Инвестирате кешовите си резерви

Добре е инвеститорите винаги да имат заделен капитал при излизане на нови инвестиционни възможности. Да инвестирате тези средства, за да осреднявате или допълвате вече закупени позиции, също не е разумно. За да се стигне дотам, най-вероятно не сте познали посоката, което би следвало да е по-скоро предупредителен сигнал, отколкото такъв за покупка на още акции от дадената позиция. Едно от най-трудните неща за инвеститорите е да си признаят, че грешат, а за да докажат противното, често са склонни и на неразумни действия. Научете се първо на това и да преминете нататък.

Преследвате новини

Да се опитвате да познаете коя компания ще е следващата Apple, е безсмислено начинание. В най-добрия случай ще се отървете леко до момента, в който късметът ви изневери и значителната ви инвестиция в компания с несигурно бъдеще се занули. Много по-добре е да гледате на инвестирането като дългосрочен и непрекъснат процес. 

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...