Икономисти: Това са най-перспективните сектори

3853
Икономисти: Това са най-перспективните сектори

Водещи икономисти отговориха на въпроса „Кои са най-перспективните сектори на икономиката“ по време на форума „Шумът на парите“. Ето и техните отговори.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции

Офшорингът като цяло, било то за компоненти на автомобилните концерни или офшорингът в ИТ-сектора, са според мен сред най-перспективните сектори на икономиката. Разбира се, ние, като държава, се опитваме да създадем условия да се привличат инвестиции в индустрии с висока добавена стойност и това да води след себе си до стабилен ръст на икономиката на база и развитие на хората.


Традиционно у нас недвижимите имоти и туризмът са други сектори, които привличат инвестиции, като те са взаимно свързани. Иска ми се и финансите да са друг сектор, който да привлича инвестиции.

Георги Ангелов, главен икономист в „Отворено общество“

Има едно изкуствено разделение на перспективни и неперспективни сектори. Преди говорихме, че инвестициите в индустрия са „добри“, а в имоти „лоши“. Това се оказа само частнично вярно.

Ако построите, например, имот за 1000 предприемача, обаче то индустрия я ли е или е в сферата на недвижимите имоти?

Всичко, което подпомага ръста на икономиката, е позитивно. На мен ми липсва голямо индустриално или химическо предприяти в последните 20-30 години. Тези, които бяха стари, си намериха място на пазара и работят. Проблемът е, че не можете да построите химически завод в България. Той ще е спрян или от местни и държавни власти, или от регулатори, протестиращи и др.

Има много малки инвестиции, никой не протестира срещу нов фризьорски салон. Това, което е проблемно, са тежките процедури за големите индустриални предприятия. Те отнемат 10-15 години и никой не се наема да инвестира в тях. Тук трябва да се поработи.

Очевидно е, че не може да се либерализира химическата промишленост, въпросът е там да има ясни правила. Включително за съществуващи заводи е много трудно да разширят производството си. Там е големият потенциал.

Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital

Очаквам следващите 3 години безпрецедентни по мащаб проекти в сектора на имоти, като ще видим инвестиции от над 100 милиона лева и всички те ще са реализирани от азиатски инвеститори.

Вярвам, че секторът на недвижимите имоти ще си върне голямата част от питата на преките чуждестранни инвестиции.

Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии

Аз ще се въздържа да прогнозирам кои са перспективните сектори, защото винаги прогнозите ми не се сбъдват. Смятам, че има определени ниши в туризма с по-висока добавена стойност от сорта на планинарски тип туризъм, културен тип туризъм. Тези нишови отрасли могат да се развиват добре в бъдеще.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg