Индексът Russell 2000 е барометър за развитието на малките щатски компании

1744

Индексите на фондовите пазари са от изключителна важност за инвеститорите, поради съвкупната и обобщена информация, която предоставят на инвеститорите, сочеща развитието на финансовите пазари.

Друго тяхно предимство е, че позволяват на инвеститорите стандартизирана база от данни за сравняване на резултатите на инвестиционните фондове и портфолио-мениджърите.

От друга страна, те позволяват на инвеститорите да изчисляват нивото на поемания от тях инвестиционен риск, както и са алтернативен инвестиционен инструмент за предпочитащите пасивна инвестиционна стратегия.

Индексът Russell 2000 е съставна част от по-широкия индекс Russell 3000, като в него са включени много малки и бързоразвиващи се компании, които не са допуснати до широкия щатски индекс S&P 500, поради факта, че не отговарят на зивишените критерии за попадане в него.

Всяка година най-големите по пазарна капитализация 3 000 щатски компании се класират от анализаторите на Russell Investment Group, която е звено на застрахователната компания Northwestern Mutual Life Insurance Company.

От тези 3 000 щатски компании най-големите 1000 се включват в индекса Russell 1000, а останалите 2 000 формират индекса Russell 2000. Компаниите от Russell 2000, поради не особено големия си размер, формират едва 8% от общата капитализация на индекса Russell 3000 Index, което обяснява и факта, че индексът често се използва като барометър за развитието на малките и средноголеми щатски компании.

Средната пазарна капитализация на компаниите в индекса е около 763 млн. долара, като повечето от компаниите в него са с капитализация в диапазона между 220 и 2 млрд. долара.

И макар индексът да е среднопретеглен, теглото на десетте най-големи компании в него е под 2%, което го прави представителен за инвеститорите за развитието на малките и средноголеми щатски компании.

От основаването му, като един от водещите щатски индекси през 1984 година, Russell 2000 с лекота е превишавал по повишение индексите на големите щатски компании. На фона на този факт, както и популярността му и ниските такси, той широко се използва за търговия от индивидуални инвеститори и портфолио-мениджъри както за хеджиране, така и за спекулации.

Друг подобен индекс, следящ тенденциите сред малките щатски компании и широко застъпен сред инвеститорите е S&P SmallCap 600.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg