Интервю с един успешен валутен трейдър

17500
Интервю с един успешен валутен трейдър

Колко си заслужава да се рискува? Как да инвестираме? Колко възвращаемост трябва да очакваме и как се справят най-добрите? Често пъти, когато търсим начин да вложим парите си си, задаваме тези въпроси. В опит да намерим точните отговори за вас, екипът ни попадна на нещо крайно интересно.

През последната година изключително силно нашумяха сайтове, предлагащи т.нар. „социален трейдинг” – портали, където хора публикуват начина си на търговия в определен тип платформа, а инвеститори могат да следват техните сделки или изцяло да ги копират.

Естествено, както всеки човек, търсещ правилното място за спестяванията си, и ние решихме да разгледаме най-добрите примери. Логично – когато се инвестира, първото нещо, върху което всеки фокусира вниманието си, е печалбата, т.е. ефектът от инвестицията.


Платформата на един от най-популярните щатски сайтове дава достатъчно богата статистика за конкретните резултати на всяка една предлагана система за търговия. За повечето трейдъри на валутни пазари това да достигнеш 100% доходност не би било нещо, което да ги впечатли.

Тоест, ако търгуваме с 5 000 долара и агресивен ливъридж (висок риск), това да бъдат превърнати в 10 000 долара, не е нещо, което да е невъзможно. Какво бихте казали, ако с 5 000 долара спечелите 20 000 долара, 50 000 долара... 100 000 долара?!? Точната цифра към днешна дата в същност е 110 688 долара с първоначална инвестиция от 5 000 долара.

Или в проценти над 2 200%, като трябва да се има предвид, че те са реализирани за малко под 2-годишен период. И най-интересният факт – човекът, публикувал тези трейдове и съответно най-доходоносната система в този сайт, е българин.

Неговото име е Александър Николов, занимава се с международни пазари повече от 10 години, води ежедневно икономическо предаване в ефира на Дарик радио и е част от екипа на водеща телеком компания. Специално за екипа на profit.bg той се съгласи от първо лице да разкаже как е постигнал тези резултати:

Здравей Александър, поздравления за успешната ти система за търговия. Ще ни разкажеш ли малко повече за нея?

Здравейте и благодаря за проявения интерес на първо място. Идеята, поради която започнах да публикувам моите трейдове, беше да покажа пълната палитра на валутните пазари, а именно- огромните възможности, които предлагат, но и на фона на огромните рискове и съответно загуби, които могат да ни донесат. Естествено, това отнема време и се радвам, че в този сайт успях да натрупам вече 2 години история, която е достатъчно показателна и дава отговор на повечето въпроси, свързани с пазара като цяло.

В описанието си написал, че „просто искаш да докажеш, че акаунт от 5 000 долара може да бъде докаран до 500 000 долара. Наистина ли смяташ, че това е възможно?

Ами както се вижда от статистиката до сега, да. До момента средствата са умножени над 20 пъти, а остават да бъдат умножени, за да се достигне таргета от сегашна стойност с под 5 пъти, логично според мен, над половината път вече е изминат.

Все пак, трябва да е ясно на всички, че без риск няма печалба. Точно затова и в допълнение на описанието е отбелязано, че това е възможно най-агресивният начин на търговия, съответстващ на този сайт, а именно използвайки на моменти ливъридж до 1:30.

Естествено, в началото всички, които четяха постинга, казваха, че ... това е невъзможно. Две години по-късно нещата изглеждат по различен начин. Естествено – хората с различни профили оценяват по различен начин всеки един стил на търговия и спекулиране.

Какво най-често срещаш като критика от твоите последователи?

Естествено – рискът. Затова винаги всеки тип търговия трябва да се адаптира към конкретния профил на инвеститора. Това се постига лесно с определен тип инструменти – автоматични стопове, редуциране на обемите и др., но най-ефективният начин за организиране на трейдинга е той да бъде обсъден с всеки конкретен човек отделно.

Например, както се вижда от резултатите в моята система, поради големия риск е имало и значителни загуби, но в случай, че обемите се ограничат, съобразно съответния акаунт, който се използва за следване на сигналите, то рискът може да бъде намален дори под 10% загуба от общата стойност на сметката. Тогава естествено идва и ефектът към печалбата, която от 2 200% се свива до 270-280%, но естествено, сравнено с 10% риск, мисля, че си заслужава.

Тоест, огромното и най-важно предимство на този тип сайтове е, че те дават възможност за избор и адаптация на различен и огромен тип сделки от огромен брой трейдъри. Пълната статистика от своя страна позволява и да се получи информация за броя успешни към неуспешни сделки и съответно инвеститорът знае и какъв е шансът всяка една сделка да е печеливша или губеща.

Да, това е още нещо впечатляващо в твоята система. От 481 трейда 453 (94%) са успешни. На какво се дължи това?

Най-вече на факта, че аз за разлика от повечето трейдъри отдалечавам значително стоповете си, докато събирам голям брой, но с по-малък размер печалби. Тоест, когато инкасира акаунтът загуба, тя е голяма, но все пак фактът, че печалбите са над 90% изцяло успява да компенсира тези големи загуби и да се натрупва доходност.

В този тип сайтове има възможност за „следване на своята система”. Ти практикуваш ли го или резултатите са хипотетични в пазарни условия?

Резултатите са реално отражение на сделките, тъй като се сключват на реални пазарни котировки, в реално време. Има една основна причина поради, която не използвам този тип платформи за търговия за реални сделки, а именно т.нар. slippage, който се получава към клиентите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Леси
# 0
18:12 | 27 December 2012
Някой знае ли кое точно е предаването, което води г-н Николов? Би ми било интересно. Благодаря. :)
asc
# 1
10:12 | 20 December 2012
Евала за последния коментар ! Всеки плюе, завижда, нарежда... В това сме най-добри. PUs, покажи какво си успял да направиш и постигнеш ?!
Александър Николов
# 2
16:12 | 11 December 2012
Re: pus - Жалко, че представителната извадка на "даващите мнения" задължително съдържа и подобни колоритни квалификанти. А за мен е изключително жалко, че някой даже няма доблестта да излезе с името си, за да плюе. 1. Работил съм в БенчМарк много отдавна, до 2006та година и НЕ СЪМ ТЪРГУВАЛ С ЧУЖДИ ПАРИ! (съответно няма как да направя загуби). 2. Нужда от реклама (особено в България нямам). Цифрите достатъчно говорят, както и т.нар. "история" (ако не ползвате речник - track record)! 3. Отдавна съм зает за достатъчно компании (международни и мести) и к достатъчно други начинания. Личните квалификации мога да ги преглътна, но със сигурност бих направил каквото е необходимо за да си понесете последствията и друг път да не клеветничите. Ти (а не Вие, тъй като Вие е уважително местоимение) сте ярък израз на комплексираната простащина, вилнееща в България. И ТИ, си причината хора, като мен да не желаят да споделят опита си. Приятен ден!
RE: pus
# 3
06:12 | 11 December 2012
защо коментираш - не е изгубил твоите пари....Ако тези , които коментираш - БенчМарк Финанс са много читави , дали са щели да го вземат ??Не пречи на хората да се развиват - докато има даващи - ще има и вземащи !
pus
# 4
21:12 | 10 December 2012
Тоя боклук какви загуби направи в БенчМарк Финанс .......хахаха...само му правят реклама Профита та да си намери хубава работа, че там е гъст с тях.........
fx
# 5
14:12 | 10 December 2012
някой може ли да каже за кой сайт точно става въпрос?
riskguy
# 6
11:12 | 10 December 2012
не виждам Sharpe, MAR and Clamar ratios?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg