Инвестирайте като Мадоф, без да влизате в затвора

3353
Инвестирайте като Мадоф, без да влизате в затвора

Вече се знае със сигурност - Бърни Мадоф управляваше Понци схема и всъщност не инвестираше парите на клиентите си. Следователно, дали стратегията, която твърдеше че използва - plit-strike conversion - е също измама? Всъщност не.

Тази стратегия, макар и понякога малко сложна за средния инвеститор, е приложима и влиза в повечето учебници на тази тематика. Целта й е да се намали волатилността, да се осигури постоянна доходност и да се предпази инвеститора от загуби. Излиза че може да инвестирате като Мадоф и то без да влизате в затвора, коментират от investopedia.com.

Стратегията Split-Strike Conversion стъпка по стъпка:

1. Купувате акции на компании и създавате портфейл, който представя основен индекс като S&P 500. Не е нужно да купувате целия индекс, само 25-30 фирми, които се движат близо с него, за предпочитане с добра дивидентна доходност.

2. Продавате кол опции с цена на упражняване над настоящите нива на индекса. Въпреки че това ограничава печалбите, също генерира кеш.

3. Купувате пут опции близо до текущите нива на индекса, използвайки постъпленията от продажбата на кол опциите. Тези ще платят, ако индексът падне и по този начин ще ограничат и предпазят от загуби.

Стратегията иман няколко възможни изхода:

1. Пазарът скача с много и продадените кол опции се активират. В този случай плащате, за да покриете загубите, но пък портфейлът печели подобна сума. Но в крайна сметка, печелите премия.

2. Пазарът пада с много и пут опциите ви се отплащат. В същото време, портфейлът ви губи, но пут опциите покриват част от загубите. Също така, остават парите и от продажбата на кол опциите. В случая отново може да сте на печалба или поне ще сте ограничили загубата.

3. Пазарът не се изменя значително и парите генерирани от писането на кол опции покриват покупката на пут опциите, а портфейлът носи дивиденти. Отново резултатът е положителен.

Защо не проработи за Мадоф?

Ако това звучи убедително, може да разберете защо е звучало добре и за инвеститорите на Мадоф. Когато имаш смислена история за стратегията си и я подкрепиш с постоянни положителни резултати, вече ставате убедителен. Не е учудващо, че бизнесът на Мадоф достигна такива размери.

Но съществуват и други потенциални резултати, когато тази стратегия може да губи пари. Примерно ако инвеститорът купи пут опциите твърде близо до пазара, разходът ще бъде много над прихода от продажбата на кол опциите.

Мадоф е трябвало или да продаде доста повече кол опции, за да генерира достатъчно кеш за пут опциите, или да остави част портфейла нехеджиран. Ако инвеститор купи пут опции извън парите (на разстояние от цената на упражняване), което ще е по-евтино и индексът се понижи без да достигне цената на упражняване, това ще е загуба.

Една от причините, поради които тази стратегия не би проработила за Мадоф, е че фондът му е бил толкова голям, че обемът на търговията с опции би имал влияние върху пазара. Нямало е да има достатъчно търсене за кол опциит и достатъчно предлагане за пут опциите за да отговорят на размера на порфейла му. Също така, тази търговия би генерирала сериозни разходи, които биха изяли част от печалбите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg