Инвестирайте с ясни възгледи и цели за времевия хоризонт

1516
Инвестирайте с ясни възгледи и цели за времевия хоризонт

Много хора се впускат да инвестират на борсата, заслепени от идеята за бързи и големи печалби, дочули, че съседът им е направил много пари от това, или просто защото такава е модата.

Преди да го направят обаче, за да не излязат от тази дейност като губещи, те трябва да си поставят ясни цели за "начинанието" и за да ги постигнат, трябва да имат ясна стратегия и визия по важни въпроси, като хоризонт на инвестицията или какъв риск са склонни да поемат.

Впускането в инвестиране просто заради самото начинание може да е доста болезнено. Така широко разпространената идея, че на пазара само може да се печели, не е съвсем вярна и инвеститорите трябва ясно да осъзнаят, че това крие известни рискове, за което свидетелства и последната корекция на БФБ.

В тази насока всеки сам за себе си трябва да си определи какъв риск е склонен да поеме, за колко време и какви пари инвестира (препоръчително е инвестирането на свободни парични средства), какви са целите му на инвестиране и т. н.

Много често хора, които не са склонни да поемат рискове, или поне не си го признават, закупуват рискови инвестиции (дали поради незнание или поради алчност) и впоследствие при минимални загуби (а трептене на цената винаги е възможно) закриват панически своите инвестиции. Такъв род инвеститори са обречени единствено да губят, или поне в дългосрочен план, ако примерно ги удари късметът веднъж или два пъти.

На подобен род инвеститори горещо се препоръчва да не се впускат самостоятелно в подобно начинание, а по-скоро да поверят парите си на професионалисти.

Друга част от пъзела, който трябва да се реши, преди да се впуснете в инвестирането, е времевият хоризонт, както и източникът на инвестицията. Добре е преди да се впуснат в инвестиране хората да си определят с какъв хоризонт инвестират.

Това е от изключителна важност и до голяма степен може да предопредели типа на позициите, които да влязат в портфейла Ви.

Дългосрочният, или поне средносрочният хоризонт при инвестирането горещо се препоръчва, защото дава спокойствие при евентуално краткосрочно движение в противоположната на избраната от Вас посока, тъй като времето е пред Вас, особено ако сте подбрали стабилни и добри компании.

Важно е инвестираните средства да не са от парите Ви за живот, защото може да се наложи да ги изтеглите в най-неподходящия момент, приключвайки добри позиции на загуба, или в момент когато се движат в печеливша за Вас посока.

Някои анализатори препоръчват хоризонт при инвестирането от поне шест месеца, за да могат избраните от вас позиции да разгърнат в пълна степен своя потенциал.

Добре е да имате предварително поставени ценови таргети както за влизане в позиция, така и за тяхното приключване.

Инвестирайте съгласно приетия от вас времеви хоризонт. Някои позиции са по-слабо обвързани с пазара и често закупуването им изисква по-голямо време, за да развият своя потенциал. Ако сте си поставили по-краткосрочен период за инвестиране - може би тези позиции не са точно за вас.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg