Инвеститорската психика при мечи пазар

1544
Инвеститорската психика при мечи пазар

Въпреки че индексите бележат рекорд след рекорд, важно е инвеститорите да обмислят как да търгуват по-отбранително, ако им се наложи. Често се оказва, че когато пазарите изпитват изключителен оптимизъм или песимизъм е време да се прави точно обратното на това, което прави тълпата.

Настоящият оптимизъм на щатските пазари определя средно съотношение на цена/печалба от 19, което е над средното в исторически план. Това само по себе си не е знак, че предстои мечи пазар. На практика, при ниските лихви и инфлация, по-високо съотношение Р/Е е в реда на нещата.

Важно е да се отбележи обаче, че настоящият бичи пазар в САЩ стартира през октомври 2002 г., когато S&P 500 бе на нива от около 780 пункта. От тогава възходящият тренд е доста силен, като продължава вече повече от 4 и половина години. Това прави бичия пазар доста зрял.

Незнайеки кога точно следващият мечи цикъл ще започне, е хубаво да се обсъди какво минава през главата на средния инвеститор когато започнат да се появят сигнали за спад. Това може да се разпредели на три етапа. Първо, първоначалният спад на цените се приема като неравност по пътя, малка корекция при продължаващ бичи пазар. Инвеститорите са уверени, че пазарът ще се възстанови бързо и на практика приемат това като възможност за покупка.

Вторият етап е страхът, пробуден от по-сериозна корекция в цените. Типичният инвеститор не смята да продава позициите си на тези цени, като не купува и нищо ново. И накрая, етап три, инвеститорите вече чувстват болка и считат, че пазарът ги убива. Те мислят, че трябва да направят нещо, за да спрат загубите и евентуално започват да продават.

Историята показва, че средният инвеститор последователно продава на дъната, въпреки неприятното чувство, с което го прави. Въпреки това има някои неща, които могат да се направят, за да се противопоставим на бъдещ мечи пазар.

Единият вариант е да се инвестира в не толкова икономически чувствителни акции като такива на компании за обществени услуги, производители на лекарства, храна и други.

В допълнение, препоръчително е да се избягват спекулативни и нисколиквидни акции, които до най-голяма степен биват засегнати при обрат на пазара. Също може да се търси диверсификация на чужди пазари, както и разпределяне на риска между облигации, имотни вложения, злато, както и държавни ценни книжа.

Най-важното нещо е да се запомни, че не знаем кога ще дойде следващият бичи пазар, но знаем, че рано или късно ще настъпи. С това наум е важно да започнем да управляваме риска, да предпазваме печалбите си и да направим необходимото, за да защитим портфейлите си. Хубавото е, че когато мечият пазар започне, ние също ще знаем, че ще го последва бичи такъв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...