Инвестиции в сезона на златото

1833
Инвестиции в сезона на златото

Сезонът на златото заля модните подиуми на големите дизайнери. 24-каратов стил ще имате, ако вашите ботуши тази зима имат вградена златна пластина в тока. Лъскави автомобили, мобилни телефони, лаптопи, дори гаечни ключове от злато се предлагат на пазара. Златото е поскъпнало с 13 процента от началото на годината, а търсенето на жълтия метал по света е скочило с 36 на сто. Треска за злато отново е обхванала Аляска и борсите.

Къде е най-изгодно да се инвестира по време на криза. Отговорът на експертите е в злато.

Кога? Сега, защото златото е инвестиция във времето. Закупеното от инвеститорите злато през т.г. може да напълни два пъти трезорите на Швейцарската централна банка. Само преди дни световните медии отбелязаха нов исторически рекорд на цената на златото от 1267 долара за тройунция.

Инвестиционното търсене се засилва заради неясните перспективи за възстановяване на световната икономика и опасенията на инвеститорите от дълговите проблеми на Европа, пише в свой анализ World Gold Council. Борбата с огромните дефицити на редица държави прави валутния пазар нестабилен. Това също е фактор за повишаване на цената на благородния метал.

България не прави изключение от световните тенденции и въпреки че търговията с инвестиционно злато е сравнително нова за нашия пазар, движението на цените вече носи капиталова печалба.

Още повече че инвестициите в жълтия метал са защитени от инфлация и колебания на валутните пазари и запазват стойността си. Две банки и две финансови компании предлагат инвестиционно злато в България, като изборът зависи от желанията на клиента - кюлчета, слитъци, монети.

Най-популярни за инвестиция са монети от една унция и кюлчета от 50-100 гр. Инвестиционното злато е снабдено със сертификат от производителите и притежава най-висока проба. Освен това е освободено от всякакви данъци, мита и акцизи.

„Определено се увеличава интересът на българските инвеститори към вложения в злато и това е, защото хората виждат какво се случва около тях - казва Благовест Белев, управител на една от финансовите компании, търгуваща с инвестиционно злато у нас. - Например кризата в Гърция. Правителството и банковата система се нуждаят от повече пари и най-лесният начин е те да бъдат направени електронно, дори не напечатани. Те съответно се обезценяват. Всеки лев, долар или евро се обезценява с всеки изминал ден и единственото нещо, което има реална стойност, защото има точно определено количество, е златото. То не може да се сравни с недвижими имоти, нито с акции."

„Инвестициите в злато все още са в начална фаза и тепърва предстои да бъдат изливани много сериозни пари на този пазар - очертава бъдещето на инвестициите в злато Благовест Белев. - През последните 10 години има 350 процента възвръщаемост в долари и около 300 процента в евро. Потенциалът е много голям, бих казал, в пъти."

Имате 100 хиляди евро. Какво да си купите - апартамент или три и половина килограма злато. Изборът е ваш.

Само внимавайте това да не се окаже поредният инвестиционен балон. Все пак, както казва гуруто на световните фондови борси, покупките на злато в началото на балона са „рационални".


Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
16:09 | 22 September 2010
Инвестиралите в злато по време на кризата се опитват да го продадат при сегашните високи цени на благородния метал. По този начин те се опитват да постигнат печалби от инвестициите си и да си осигурят по-добра ликвидност. Проблемите с ликвидността на банките, притежаващи инвестиционно злато и малка капиталова адекватност, са основната причина за дълговата криза в региона на Югоизточна Европа и най-вече в Гърция.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg