Инвестициите форма на хазарт ли са?

2998
Инвестициите форма на хазарт ли са?

Вероятно не веднъж сте чували, че инвестирането в акции е като залагането в казино. Наистина ли е така? Нека проучим тези две дейности от близо и открием приликите и разликите.

Инвестирането и хазартът включват риск и избор, коментират от investopedia. И комарджията и инвеститора трябва да решат колко искат да рискуват. Някой трейдъри обикновено рискуват 2-5% от капитала си в дадена сделка. Дългосрочните инвеститори често правят диверсификация между различни класове активи. Това в същността си е стратегия за управление на риска и разпределянето на парите ви в различни инвестиции ще помогне да се минимизират потенциалните загуби.

Комарджиите също трябва внимателно да оценят сумата от капитала си, която искат да сложат на масата. Шансовете при хазарта също са начин оценяване на риска срещу евентуалната печалба. Сумата, която трябва да се плати, е залогът срещу всичко, което е на масата. Ако шансовете са благоприятни, играчът по-скоро ще плати залога. Повечето професионални комарджии са доста изкусни в управлението на риска. И при хазарта и инвевестирането основен принцип е да се минимизира рискът, докато се максимизират печалбите.

Залагането на различни спортове е може би най-разпространеният хазарт, в който средностатистическият човек участва.

Само като си помислите за навиците си на залагане, ще осъзнаете, че нямате метод за ограничаване на загубите си. Ако давата по 10 лв. на седмица в залози на футболни мачове и не печелите, то вие губите целия си капитал. Когато залагате по този начин на спортове, няма стратегии за ограничаване на загубите.

Това е ключовата разлика между инвестирането и хазарта. Инвеститорите и трейдърите имат различни опции да се предпазят от пълна загуба на рискувания капитал. Поставянето на стоп поръчка при акциите е прост метод за избягването на прекомерен риск. Ако акцията падне с 10% по покупната цена, имате възможност да я продадете, като останете с 90% от капитала си. В същото време, ако заложите 100 лв., че Манчестър ще станат европейски шампиони тази година, няма да си върнете парите ако загубят финала.

Друга ключова разлика между двете е във връзка с времето. Хазартът е ограничено събитие, докато инвестициите в копания могат да бъдат за няколко години. В играта на комар, когато ръката приключи, възможността за печалба си е отишла. Или сте спечелили, или загубили. Инвестициите в акции в същото време може да е ползотворно във времеви хоризонт. Инвеститори, които купят акции в компании, плащащи дивиденти, са възнаградени за рискуваните пари. Компаниите плащат пари без значение какво става с инвестирания ви капитал. Схватливите инвеститори осъзнават, че доходността от дивиденти е много важен компонент за правенето на пари в дългосрочен план.

Както и инвеститорите, така и комарджиите търсят някакво предимство с цел да си подобрят резултатите. Добрите комарджии и инвеститори изучават поведението по-един или друг начин. Комарджиите, играещи покер, обикновено гледат за знаци от другите играчи на масата, а великите играчи помнят какво техните опоненти са залагали 20 ръце назад. Те също изучават маниерите и залозите на техните конкуренти. Набраната информация може да им помогне да прогнозират техните ходове.

По подобен начин трейдърите изучават графиките на цените. Използващите технически анализ се опитват да получат идея накъде ще тръгне цената в бъдеще от графиките на движенията в миналото.

Друга разлика между инвестициите и хазарта е достъпът до информация. Информацията е ценна стока както в света на покера, така и на инвестициите. Информацията за компания се предоставя до широката публика. Финансовите резултати, съотношения, управленски екипи могат да бъдат проучени преди да се вкарат средства в книжата. Разбира се, информацията за акциите е далеч от пълна, иначе нямаше да има търговия с вътрешна информация и комисия по ценни книжа.

Ако седнете на маса за Blackjack в Лас Вегас, нямате информация какво се е случило преди час, ден или седмица на тази същата маса. Може да чуете че масата е гореща или студена, но тази информация не е измерима.

В заключение, и двете дейности включват риск на капитал с надежда за бъдещи печалби. Хазарта обикновено е краткотрайна дейност, докато инвестициите могат да продължат цял живот. В общия случай обаче, повечето средни инвеститори ще се справят по добре в продължение на живота си, от колкото ако се опитат да спечелят свевните серии по покер.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg