Инвестиционни правила в следкризисна среда

1610
Инвестиционни правила в следкризисна среда

Въпреки възстановяването на световните финансови пазари, у много инвеститори остават неприятния спомен за това, което се случи през изминалите две години.

В много случаи дори, големи институционални инвеститори са намалили експозициите си до нива, които няма да им помогнат да победят инфлацията, дори и при по-нататъшен възход.

Ако обаче планирате да умножите своите спестявания в дългосрочен план, то начинът за това е инвестиране на фондовете пазари, поне ако погледнем един достатъчно дълъг период от време назад.

Ето и новите правила за инвестиране в следкризисните условия, според специалистите от Investopedia.

Върнете се към финансовите пазари и инвестирайте.

По принцип силните понижения на индексите генерират след себе си паника. Изследване сочи, че инвеститорите, склонни да се поддават и да вземат инвестиционни решения под натиска на факторите алчност и страх, са губещи. Те имат склонност да наливат средства в инвестиционни фондове и при първите признаци за загуби да излизат от тях.

Според изследването средната доходност на такъв род инвеститори за последните 19 години е 2.57%, на фона на тази за широкия индекс S&P 500 от 12.22%.

Постепенно инвеститорите излизат от своите страхове и разбират, че краят на света не е настъпил. Когато се връщат на финансовите пазари, те трябва да направят един задълбочен преглед на своите стратегии, да си създадат нови правила за риск-мениджмънт, да се обърнат към историята и то в един по-продължителен период от време, за да си създадат добри правила за търговия.

Толерантността към риск, трябва да е ясно дефинирана. Обикновено най-често цитираните данни са за доходност, като тези за риск, са сред най-рядко споменаваните.

Когато определяте толерантността си към риск трябва да имате предвид три фактора - капацитет за поемане на инвестиционен риск, нуждата от поемане на такъв и желанието ви за риск.

Простите решения не са лош вариант. Поверяването на средствата ви на фондове със стратегия, която е подробно описана и съвпада с вашите възгледи, може би не е лошо решение, но често може да е свързана със значителни такси и комисиони.

В дългосрочен аспект, почти никой не е успял да победи с много пазара, така че добри инвестиционни алтернативи са индексните фондове, като при тях разходите за вход и изход са минимални.

Инвестиране на всичко сега или диверсифициране във времето?

За инвеститори, преживели кризата, опцията инвестирай всичко сега може и да не изглежда разумна, на фона на загубите, които претърпяха за един изключително кратък период. Ако обаче инвеститорите, въпреки всичко, са решили да се върнат към пазарите, то те най-вероятно очакват положителни събития и държането на пари извън пазара би могло да си е чиста загуба на доходност.

Напишете си стратегията!

Добре е да имате всичките си правила черно на бяло, като така се намалява вероятността да не ги спазвате (въпреки, че не изчезва). Записвайте си ценови таргети за влизане и излизане от дадена позиция и ги спазвайте при достигането им.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg