Инвестиционни съвети за хора в предпенсионна възраст

1970
Инвестиционни съвети за хора в предпенсионна възраст

Хората на които им предстои пенсиониране би следвало и обикновено са много по-слабо толерантни към риска в своите инвестиции.

И докато един мечи пазар е добър момент за младите инвеститори, търсещи да купят евтини акции със средносрочен хоризонт за инвестиране, то мечия пазар може да е лоша новина за по-възрастните инвеститори.

Силен низходящ пазар, какъвто видяхме през периода 2008-2009 година, може да означава значително редуциране на качеството на живот на тези на които им предстои съвсем скорошно пенсиониране, поради лошото му отражение върху доходите на пенсионните фондове.

Как се отразява падащия пазар върху хората над средна възраст, на този въпрос се заемат да отговорят от финансовото издание Morningstar.

1. Трябва да се свиква с ниски лихви

Ниските лихви в глобален план най-вероятно ще се запазят още известно време, докато световната икономика не намери пътя си към растеж. И докато това е добра новина за кредитополучателите, за тези които са дали своите вложения в банките означава ниски лихви по депозитите. В условията на постоянна и относително висока инфлация, подхранваща се от цените на храните и суровините, това означава близки до нулата реални лихви по депозитите, или почти никакъв прираст на благосъстоянието и спестените за старините средства.

2. Спасение няма никъде

Дори и държавните облигации на страни като САЩ вече не са безрискови, предвид наскорошното понижение на рейтинга на страната. Смятаните за доскоро безрискови активи, могат не само да не са добро застрахователно средство за инвеститорите срещу кризи, но и да им носят загуби.

3. Не винаги по-рисковите облигации са по-доброто решение за по-рисково насочените инвеститри

Не всички класове облигации са се представяли добре наскоро. Високодоходните облигации, както и тези издавани от банките са бележили загуби, до голяма степен поради високата им чувствителност към икономическия цикъл и дълговата криза развихрила се на стария континент. Опасенията за задълбочаване на последната би следвало да прави инвеститорите още по-предпазливи, особено тези на които им предстои пенсиониране.

4. Добре обмислената диверсификация на класове активи е най-добрия приятел

Това е едно от най-важните изисквания за тези които са пенсионирани, или са съвсем близо до настъпването на това събитие. Това е и най-добрия начин да се излезе от периоди на нестабилност в относително добро финансово здраве и с най-малки загуби. Необходима е разбира се една истинска, а не „псевдо диверсификация", на активи които на пръв поглед не са еднакви, но цените им са доста сходно представящи се в определени моменти.

5. Поне част от инвестираните активи да са „защитни"

Става въпрос за такива активи, които не са циклични и защитават инвеститорите в моменти на криза. Все пак за инвеститорите в предпенсионна възраст сигурността би следвало да е топ-приоритет.

6. Предпазване от валутни рискове

Инвеститорите трябва да са изключително предпазливи, когато инвестират в международни активи, именно за валутния риск, който в настоящата несигурна среда на валутните пазари може да изяде цялата им печалба и дори да генерира загуби.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Tony
# 0
14:08 | 19 August 2011
Е, лихвите няма да са ниски! :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg