Инвестиционните фондове предлагат добри възможности

1202
Инвестиционните фондове предлагат добри възможности

Ако искате да поверите на професионалисти неголяма сума пари и да плащате под 2% за управлението й на къде бихте се насочили? Отговорът е пред вас – взаимен фонд.

В САЩ индустрията се разраства от 134.8 млрд. долара в края на 1980 до 11.39 трлн. долара днес. Преди близо 3 десетилетия е имало 546 фонда, а в наши дни са 8 023.

Тази популярност до голяма степен се дължи на две причини – сигурност и добро представяне. Средната доходност от декември 1996 г. на диверсифициран фонд в щатски акции е 9.37% до 31 юли тази година, според данни на Morningstar Inc. Индексът S&P 500 в същото време е донесъл 8.3% годишно.

Ако са били инвестирани 10 000 долара в края на 1996 г. в един средно статистически американски фонд, сега тези пари са достигнали 25 797 долара. Същата инвестиция в индекса би донесла 23 263 долара.

При условие че бъдат вложени първоначално 2 000, а всяка година се добавят още толкова, общата сума днес би била 39 919 долара, а S&P 500 би донесъл 31 737 долара.

Фондовете обикновено управляват стотици милиони, дори понякога десетки милиарди долари. По тази причина средно комисионните са на сравнително ниско ниво, между 1 и 2% върху стойността на активите, които се удържат за управление.

Инвестициите на фондовете може да следят и сравняват, а важно предимство е, че дяловете, които се притежават, могат да се продадат по всяко време.

Повечето фондове са с отворен край, което означава, че те продават, както и обратното - изкупуват дялове постоянно. Те трябва да калкулират нетната стойност на активите си всеки ден, която представлява стойността на всички ценни книжа и парични средства.

Делът на даден инвеститор представлява неговата собственост на част от ценните книжа, притежавани от фонда.

Задържането на дяловете във фондовете дълъг период от време е основен ключ към успеха. Много инвеститори не правят толкова пари, колкото фондовете. Това се дължи на факта, че те търсят висока доходност, купувайки и продавайки акции, което често не води до успех.

Изключително популярни станаха инвестиционните фондове и на родния фондов пазар през последните няколко години, а причина за това е ръстът на индексите ни при ускорени темпове през този период, предлагайки на инвеститорите доходност в пъти над тази на банковите депозити.

Макар и с нарастваща популярност обаче, през последните години развитието на взаимните фондове у нас все още значително изостава зад страните от Западна Европа и САЩ, където между 30 и 50% от населението притежават акции от публични компании.

В България този процент е в пъти по-нисък, като у нас все още предпочитана форма за спестявания са банковите депозити.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg