Искаш ли работа, внимавай в картинката

8093
Искаш ли работа, внимавай в картинката

Ако кандидатствате за работа, евентуалният ви бос ще направи всичко възможно да събере колкото се може повече данни за вас.

Затова се пригответе да ви задават всякакви въпроси. Но на пръв поглед най-простите от тях могат да ви обидят най-много. В много случаи може да се окаже, че работодателят няма право да ги задава, но вие не подозирате за това, предупреждава в. "Уолстрийт джърнъл".

Такива са въпросите за вашата възраст, раса, етнически произход, пол, религия, семейно положение и сексуална ориентация. Въпросите, които ви задават при кандидатстване, трябва да са свързани с вашата работа, а не с това какво представлявате като личност. Ако ви задават неуместни въпроси, не лъжете, а просто учтиво отказвайте да отговаряте на тях, съветва адвокатката Лори Аделсън, често разрешаваща трудови спорове в полза на наемника.


Тя дава пример с 9 въпроса, които са незаконни, но често са смятани за правилни и подходящи, цитирани от в. 24 часа.

1. Били ли сте арестуван?

По закон работодателят няма право да ви пита за това. Той обаче има правото да попита дали сте били осъждан за някакво престъпление. Досие с присъда не може автоматично да отхвърли вашата кандидатура, освен ако не е пряко свързано с бъдещата ви работа. Ако например сте били осъден за изнасилване и кандидатствате за учител, вероятно няма да получите мястото.

2. Женен (омъжена) ли сте?

Дори шефът да иска по този начин да разбере колко време може да отделяте на вашата работа, въпросът е незаконен. Защото той разкрива семейното ви положение, а също така от него намирисва и каква е сексуалната ви ориентация.

3. Имате ли деца?

Причината за въпроса може да е същата като в предишния случай. Това обаче също е забранено от закона. Но работодателят има правото да ви попита направо дали имате други ангажименти, които да съвпадат с работното ви време.

4. От коя страна сте?

Ако имате чуждестранен акцент, въпросът изглежда невинен. Запомнете обаче, че това е забранено, защото става дума за вашия етнически произход. Работодателите нямат право да се интересуват от народността ви. Но те могат да ви попитат имате ли право да работите в тяхната страна.

5. Кой е родният ви език?

Не е работа на шефовете да го знаят. Но за да разберат доколко владеете езици, те имат пълното право да ви попитат на какъв друг език можете да четете, говорите и пишете без проблеми.

6. Имате ли неуредени дългове?

Работодателите могат да ви попитат за вашите кредити само ако им разрешите. Но те не могат да отхвърлят вашата кандидатура, освен ако дълговете не ви пречат да заемате позицията, за която се борите. Шефовете нямат право да ви питат и колко успешно се справяте със семейния бюджет.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Adem
# 0
20:01 | 25 January 2013
Well put, sir, well put. I'll crteinaly make note of that.
Giri
# 1
01:01 | 25 January 2013
You've really impressed me with that aneswr!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg