История на взаимните фондове

1474
История на взаимните фондове

Взаимните фондове стават все по-популярни в наши дни, като в момента в България вече наброяват над 40. В сравнение с директните инвестиции в отделни акции и облигации, този начин на инвестиране дава възможност за добра диверсификация на сравнително ниска цена.

Първите наченки на подобни инвестиционни схеми се проявяват още във втората половина на 18 век в Холандия. През 1774 Abraham van Ketwich сформира инвеститорския тръст Eendragt Maakt Magt, девизът на страната - “Обединението прави силата”.

Основаването му следва финансовата криза през 1772-1773 г. и цели да осигури на дребните инвеститори със скромни средства възможност за диверсификация. Фондът инвестира в Австрия, Дания, Германия, Испания, Швеция, Русия и множество колонии в Централна и Южна Америка.

Първият инвеститорски тръст извън Холандия е Foreign and Colonial
Government Trust, основан в Лондон през 1968 г. До 1875 общо 18 фонда са били създадени в британската столица.

Повечето от ранните фондове в САЩ са затворени като Eendragt Maakt Magt,
т. е. издаващи определен брой акции. Издаването на нови акции или изкупуването на стари не е било регулирано и се случвало рядко. Още повече цената на дяловете не винаги е отговаряла на стойността на активите.

Първият официален взаимен фонд в САЩ, най-близък по форма до съвременните, е създаден на 21 март 1924. При Massachusetts Investors Trust вече е възможна постоянна продажба и обратно изкупуване на дялове на цена пропорционална на стойността на портфейла.

Година след създаването му активите нарастват от 50 хил. долара до 392 хил. при около 200 акционери. Отворената инвестиционна схема става доминиращ модел, който се е наложил и до наши дни.

Сривът на щатската борса през 1929 г. забавя ръста на фондовете. След кризата Конгресът въвежда нови закони, които налагат фондовете да се регистрират в комисията за ценни книжа и борси, както и да осигуряват проспекти на инвеститорите.

С подновеното доверие във фондовия пазар след втората световна война взаимните фондове започват да се множат. В края на 60-те вече наброявали 270 с 48 млрд. долара активи.

През 1976 г. Джон Богъл създава първия индексен фонд, наречен First Index Investment Trust. Сега той се нарича Vanguard 500 Index fund, като през ноември 2000 г. стана най-големият взаимен фонд за всички времена с активи от над 100 млрд. долара.

Според последни данни има над 10 000 взаимни фонда само в САЩ днес с активи от около 7 трлн. долара, набрани от приблизително 83 млн. индивидуални инвеститори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg