Изкуството да ограничаваш загубите си

1484
Изкуството да ограничаваш загубите си

На Уол Стрийт всички знаят поговорка “Като намалим загубите, увеличаваме печалбите си” и въпреки това много инвеститори правят точно обратното, коментират от Investopedia.org.

Много от тях продават акции веднага щом са отбелязали покачване и после могат само да наблюдават как поскъпват още повече или пък обратното - отказват да продадат акции, които започват да падат, като се надяват, че загубите ще бъдат временни, но се оказва, че не е така.

Никой не е застрахован от това да купи акции, които да спаднат драстично. Изкуството на инвестирането не е да избягваме загубите, а да можем да ги минимализираме.

Нека първо се спрем на причините, които карат инвеститорите да задържат губещи акции.
Обикновено те си обясняват загубите с това, че са закупили книжата в “неподходящ момент” или иначе казано - с “лош късмет”. По-рядко си го обясняват с лоши решения от тяхна страна или с придържане към грешни принципи. Какви са тези грешни принципи?

След загуби книжата все някога се връщат обратно

Ако погледнете дългосрочна графика, на който и да е голям борсов индекс, ще видите, че линията се движи от левия към десния ъгъл, което означава, че пазарът винаги достига нови рекордни стойности. Това кара много инвеститори да мислят, че няма начин дадени акции, рано или късно, да не се върнат обратно на високи нива.

Те обаче забравят, че в индексите се включват само успешни компании. По-малко успешните компании изпадат от индекса и биват заменени с други. За по-малко успешните от тях не можем да твърдим, че винаги си връщат нивата, които са загубили. Има такива, които никога не успяват да изплуват обратно.

Не обичате да си признавате, че сте направили грешка

Много трейдъри отказват да продадат акции, които губят, защото не желаят да признаят пред себе си, че са направили грешка. Те се крият и зад погрешния принцип, че всъщност загуба няма, докато не продадат акциите. За жалост обаче много книжа просто продължават да вървят надолу, докато в един момент загубата вече е прекалено сериозна за портфейла.

Пренебрегване

Често, когато портфейлът им се утвърди като добър, инвеститорите започват да гледат на него като на красива градина. Но когато за сравнително дълъг период от време акциите стоят на едно ниво (или падат), много трейдъри губят интерес и се оставят на инертността. Така те пропускат момента, в който е трябвало да се намесят и градината им става занемарена.

Надеждата умира последна

Надеждата заема важно място в теологията и религията, но тя не бива да има думата в инвестирането. Когато имате факти, винаги ги предпочитайте пред някаква гола надежда.
Помнете, че надеждата е емоция, а не стратегия. Стратегията се основава на факти и на логика, а надеждата не се основава на нищо. Понякога се налага да стиснете зъби и да продадете, когато загубата е още малка.

Второто нещо, което винаги трябва да помните, е, че цената, която вие сте платили за дадена емисия, няма никакво значение и отношение към нейното бъдещо развитие. Цената върви нагоре или надолу, в зависимост от силите, които движат пазара, фундаментите на компанията и др.

Ето и няколко начина да ограничите загубите си.

Следвайте стратегия

Ако имате писана стратегия, тоест правила за купуване и за продаване, ще бъдете дисциплинирани. Стратегията ви може да бъде базирана на различни фактори – фундаменти, технически анализи и др.

Причини

Обикновено инвеститорите си имат някаква причина да купуват акции, но причините, водещи до продаване, са по-малко. Така че си определете някакви критерии, при които ще трябва да продавате. Достигне ли се до това ниво, просто следвате стратегията си и продавайте. Тези критерии могат да бъдат дори и малки неща като “Ако в медиите се разпространи каквато и да е лоша новина за компанията, то аз продавам. Точка.”

Автоматично ограничаване на загубата

Използвайте опция за автоматично закриване на позиция, веднага щом тя падне до определено ниво (stop loss order). Така няма да са намесени емоции.

Задайте си въпроса “Бих ли купил тези акции сега?”

На определен интервал от време разглеждайте портфейла си и си задавайте въпроса: “Бих ли купил тези акции сега?” Ако отговорът със сигурност е “Не”, то продайте ги.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg