Използване на опционната стратегия "покрит кол"

1708
Използване на опционната стратегия

Често първата стратегия, която инвеститор в акции опитва с опции е т. нар. "covered call" (покрита кол опция). Тя дава възможност да се генерират приходи от съществуващ портфейл, като също може да се използва да се приберат печалби от позициите. Важно е за трейдъра да разбере механиката на стратегията, преди да започне да я използва.

По същество, покритият кол е стратегия, при която инвеститорът примерно купува по 100 акции и за всеки 100 броя продава кол опция срещу позицията. Когато трейдърът продаде опцията, той дава на някой правото да купи акцията на фиксирана цена.

Думата "покрит" идва от факта, че за продавача на опцията няма риск, ако акцията поскъпне, за разлика от онзи, който продава и не притежава основния актив. Той може да загуби неограничена сума, ако цената се покачи. При тази стратегия винаги ще сте способни да доставите акциите, без значение колко високо е нараснала цената.

Важно е да се отбележи, че има риск при покрития кол. Позицията само е защитена, ако цената се повишава над страйка, но не и срещу поевтиняване на акцията. Стратегията намалява разходите само със сумата, получена от премията. При спад под това ниво вече се формира цялостна загуба по позицията.

Инвеститорите при тази стратегия имат две различни цели. Едните искат да генерират приходи от акция, която планират да държат при всички положения. Другият тип търсят единствено получаването на високи премии.

В първия случай се търси получаването на някаква премия при спад. Предполагайки, че е акция със силен фундамент - инвеститорът счита, че има вероятност от понижение, но би държал при всички положения.

Търсенето на високи премии от друга страна има няколко клопки, които могат да бъдат опасни. Обикновено спекуланти, които правят избора си само на база високите премии при опциите, не напълно оценяват риска при стратегията. Много пъти в тези случаи те не проучват качеството на компанията.

Още повече, че тези опции с високи премии са често спекулативни и податливи на големи понижения, ако нещата не се развият благоприятно.

Много по-ефективно е ако инвеститорът се концентрира на фундамента на акцията, преди да погледне премиите по опциите. Ако подберете силни акции, които бихте държали поне средносрочно, използването на стратегията би могло да е печелившо. От друга страна, ако търсите високи премии и игнорирате силата и слабостта на акцията, може да понесете сериозни загуби.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg