Къде да инвестираме парите си до края на 2016 г.

8214
Къде да инвестираме парите си до края на 2016 г.

Искате парите ви да работят за вас? Ако отговорът ви е „да“, то по-добре ще е да намерите друга алтернатива за спестяванията ви, които стоят на депозит, в най-добрия случай при около 1% лихва годишно.

Ето пет инвестиционни възможности за парите ни, като е важно да уточним, че този материал не е препоръка за покупко-продажба на активи и/или ценни книжа.

ETF


До броени дни у нас инвеститорите ще имат нова инвестиционна възможност. ETF – това са популярните в редица развити държави борсово търгувани фондове. Първият български фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF ще инвестира във всички компании от SOFIX в пропорции възможно най-близки до тези в индекса, без да нарушава законовите лимити.

Освен в компании от SOFIX, само за управление на ликвидността и спазване на законовите ограничения, той ще може да инвестира в депозити и държавни ценни книжа.

Имоти

Липсата на достатъчно нови проекти в големите градове на страната, и най-вече в София, успя да повиши цените на останалите имоти, предлагани на пазара. Имот може да се закупи не само с пари в брой, а и с кредит, като трябва да знаем, че лихвите, предлагани днес от банките, са на рекордно ниски нива.

Имотите също така могат да носят и значително по-добра доходност (най-често между 5-6% годишно), ако бъдат отдавани под наем.

Земеделска земя

Тази инвестиция никога няма да остарее, тъй като, както знаем - „вече не я произвеждат“. Въпреки желанието на доста активни на пазара фондове, цената през 2016 г. да се понижи (за да купуват на по-ниски цени), това така и не се случи.

На пазара в момента, освен традиционните играчи, има и физически лица с високи доходи, търсещи окрупнени парцели. Именно това трябва да знаете и търсите – колкото е по-голям вашият парцел земя, толкова по-висока ще е стойността му.

В случай че закупите 10 или 20 дка, добре ще е да проверите чия собственост са съседните имоти, за да можете да увеличите значително стойността на вече притежаваните.

Щатски акции/индекси

Не, тук не става въпрос за покупки, а за продажби. Докато на Българска фондова борса късите продажби (или очакванията на инвеститорите да видим по-ниски цени на даден актив в бъдеще) са възможни при едва две позиции към момента, то в САЩ можете да скъсите (т.е. да продадеш с надеждата в бъдеще да го купиш на по-ниска цена и да спечелиш разликата) всичко – от злато, сребро и петрол до акциите на отделни компании и основните борсови индикатори, търгуващи се близо до рекордните си стойности.

Редица щатски анализатори прогнозират спад на щатската борса в идните седмици и месеци, а водещи инвеститори, като Джордж Сорос, Карл Айкън, Марк Фабер и Джефри Гъндлах, предричат срив на пазарите в близко бъдеще.

Собствен бизнес

Най-висока доходност от дотук изброените алтернативи може би ще ви предложи собственото бизнес начинание. Да, наистина само малка част от бизнесите продължават да съществуват след третата година, но тези, които успеят да се наложат на пазара с иновативни продукти и услуги, увеличават първоначалната си инвестиция в пъти.

Кой е казал, че бизнес се прави с много пари? Нужни са само добра идея, много работа и малка доза късмет.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Юлиян Минчев
# 0
20:09 | 13 September 2016
Здравейте! Най-важният актив това е човек...с главно ''Ч''. Ако нас ни няма и не сме в състояния да работим ,за какво става дума. Затова инвестирайте във вас и вашата цялост чрез застраховка Живот и всичките разновидности на това. Съхранявайте стандарта си на живот по този начин. Благодаря!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg