Къде инвестирани 1000 лева са донесли най-висока доходност?

12904
Къде инвестирани 1000 лева са донесли най-висока доходност?

Всеки инвеститор се опитва да предрече кои ще са най-добрите пазари, кои ще са най-добрите сектори, кои ще са най-добрите активи. За съжаление, инвеститорите нямат кристална топка, която да определя това и разчитат на собствените си знания, умения и опит.

Ще разгледаме в какво биха се превърнали 1 000 лева, инвестирани в началото на годината, в най-широко разпространените класове активи.

Инвестиционните алтернативи, които ще разгледаме, са следните – депозит; недвижим имот (столицата); български акции (SOFIX); земеделска земя; световни индекси; инструменти с фиксиран доход (световни пазари); 24-те основно търгувани суровини; валута (долари).


Депозити

След размразяването на депозитите от КТБ, родните финансово институции масово намалиха нивата на лихвите по този вид банкови продукти.

В началото на годината лихвите по депозитите достигнаха нива от 2.5-3%, така че за първите три месеца и половина едва ли сте се сдобили с лихва в размер на повече от 10 лева. Тоест вашите 1000 лева възлизат на около 1 010 лева към днешна дата.

Имот

С 1000 лева няма как да си купите имот, но ще запазим сумата за съпоставимост на данните (като приемаме, че сте имали достатъчно средства да си закупите двустаен имот в нормален квартал в столицата). 

На практика този имот е поскъпнал с 0.7% от началото на годината, или 7 лева, на база на инвестицията от 1000 лева. В случай, че сте го отдавали под наем при средни нива, той би ви носил годишна доходност от наем в размер на 6.1%, въз основа на цените и наемите.

За три месеца и половина доходността от наем би възлязла на още 17.8 лева. Или вашите 1000 лева към днешна дата са 1 024.8 лева.

Български акции

Вече имаме индексен фонд, базиран на SOFIX, така че 1000 лева спокойно могат да бъдат инвестирани в него. Основният проблем, свързан с този фонд, е, че разходите при покупка на акции от него са далеч над тези, типични за индексните фондове по света.

На база на резултатите на фонда, вашите 1000 лева биха се намалили с 2.03% от началото на годината, или биха се превърнали в 979.7 лева към днешна дата.

Земеделска земя

Тъй като инвестирането в земеделска земя е трудно начинание, изискващо значителни средства и време, а цената на земята варира много широко в различните области, ще подходим от гледна точка на индексните фондове – доверявате се на фонд, инвестиращ в земеделска земя.

Инвестирани 1000 лева в акции на дружество със специална инвестиционна цел, инвестиращо в земеделска земя и компонент на SOFIX, в началото на годината са се повишили със 7% и са 1 070 лева към днешна дата.

Световни индекси

Ако идеята ви е да имате експозиция към всички световни борсови индекси, то най-вероятно сте насочили своите средства към един от индексните фондове, следящ тяхното представяне.

Инвестирани 1000 лева в индексния фонд Vanguard Total World Stock в началото на годината са донесли доход от 2.97%, или са се превърнали в 1 029.70 лева.

Инструменти с фиксиран доход

Този род инструменти са се представяли относително добре, което е малко изненадващо, предвид на доброто представяне на акциите в световен мащаб.

Един подобен индексен фонд, като iShares Barclays Aggregate Bond Fund, е превърнал 1000 инвестирани лева в началото на годината в 1 012.45 лева към днешна дата.

Суровини

Инвеститорите, които са избрали да насочат средствата си към индекс, следящ представянето на основните суровини, не са отбелязали особено добри резултати.

Един такъв индексен фонд (iShares GSCI Commodity-Indexed Trust) е загубил 6.8% от стойността си от началото на годината и би превърнал инвестираните в началото на годината 1000 лева в 932 лева.

Долари

Инвеститорите имат възможност да държат средствата си в друга валута. Като най-търгувана валута в света, щатският долар е естествена алтернатива за левовите спестявания, предвид на фиксираността на националната ни валута към еврото.

Инвеститорите, купили долари на стойност 1000 лева в началото на годината, биха разполагали с 1 144.50 лева, на база на поскъпването на щатската валута с над 14% спрямо лева от началото на годината.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

# 0
22:04 | 20 April 2015
Български акции Вече имаме индексен фонд, базиран на SOFIX, така че 1000 лева спокойно могат да бъдат .......................... ко риечи???????????????????? кои го е писал?
oa
# 1
20:04 | 15 April 2015
Uuu
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg