Къде се виждате след пет години?

1585
Къде се виждате след пет години?

Искате или не на всяко интервю се стига до така нежелания от интервюираните въпрос – Къде се виждате след пет години. „Аз да не съм ясновидец”, Ви се иска да кажете. Вместо това обаче, трескаво търсите отговора, който си мислите, че интервюиращият очаква да чуе.

Накрая избирате един от стандартните варианти, който Ви се струва най-подходящ за конкретната обява за работа.

Истината е, че никой не очаква от Вас конкретен отговор. Не съществуват и „правилни”, или „неправилни” отговори. Причината за това е очевидна – никой не може да предвиди какви промени ще настъпят в живота му след пет години, нито може да управлява и насочва външни фактори, влияещи на кариерата му.

Когато към това прибавим бързата скорост на развитие на новите технологии, въздействащи върху нас, прогнозирането на бъдещето след толкова години става немислимо.

Твърдението за немислимостта на това да се предвиди бъдещето след пет години се потвърждава и от психолозите, според които човек е неспособен да определи какво ще го накара да е щастлив в бъдеще. Всъщност различни експерименти сочат, че това не може да се предскаже дори за седмици напред.

Тогава възниква въпросът, след като специалистите по подбор на персонала са наясно колко е труден отговорът на този въпрос, защо продължават да го задават.

Истината е, че чрез него те придобиват повече информация относно кандидатстващия за работа. Дали правилно е избрал професионалния си път, има ли идея как да го следва за определен период, умее ли кандидатът да си поставя цели и дали тези цели се основават на правилна самооценка, или са плод само на амбиция, неподкрепена с възможности.

Отговорът на въпроса дава повече щрихи към портрета ви, както и относно това как бихте се справяли на новото работно място.

В зависимост от това доколко сте категоричен в отговора си, работодателят преценява дали да се съобрази с вашите планове и претенции, или може да ви моделира в движение.

Ако не можете да отговорите ясно и точно на зададения ви въпрос това не означава, че не сте подходящ за работата. В случай че току що сте завършили университета например, може да не знаете точно какво умеете най-добре. С неопределения отговор давате възможност да ви „изпробват” в различни области, а това ще ви помогне да се ориентирате професионално.

Специалистите съветват кандидатите да са искрени в отговора на този въпрос. Не е нужно да се опитвате да налучкате желания от интервюиращия отговор, защото това не е в интерес както на работодателя, така и на Вас. Представете си, че наистина не сте преценили правилно работата и тя е неподходяща за вас. В тази насока е по-добре да го научите по-рано отколкото по-късно.

Ако нямате опит и по време на интервюто не можете да прецените за каква работа става дума, споделете повече за това което смятате, че бихте могли да правите, или е силна Ваша област.

Твърде голямата конкретика обаче не е препоръчителна, както и споделянето на планове, свързани с области извън областта на търсената от вас работа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg