Къде ще е S&P 500 в края на годината?

1147
Къде ще е S&P 500 в края на годината?

Заетостта в САЩ среща проблеми, много европейски страни продължават да се сблъскват с дългови проблеми, а петролното петно се разпростира в мексиканския залив.

Това са само част от притесненията на инвеститорите, които ги карат да очакват продължаващо понижение на световните индекси. И въпреки това, някои специалисти прогнозират, че щатските индекси ще приключат годината на по-високо от стартовото ниво. Какво ги кара да са оптимистични?

Въпреки това, връщането на индексите към по-високите им нива от началото на годината няма да е лесна задача.

Индексът Dow Jones се понижи с 323 пункта до четиримесечен минимум, след не особено добрите данни за заетостта в най-голямата световна икономика.

Според Джон Силва, главен икономист в Wells Fargo Securities широкият индекс Standard & Poor's 500 е възможно да регистрира повишение между 3 и 5% до края на годината.

Въз основа на завършването му в края на миналата седмица това се превежда в нива между 1 136 и 1 158 пункта. Това би било с между 5 и 7% под върха, регистриран през тази година.

Той не смята, че слабите данни за пазара на труда в САЩ и бюджетните ограничения в Европа ще доведат до прекъсване на световното възстановяване. Според него рецесията, която наблюдавахме не е от типа „W"-образна.

Проблемите на Европа ще са трудност за американските компании, които правят бизнес на стария континент, но по-слабата Европа няма да унищожи печалбите на щатските компании, както някои специалисти се опасяват.

Друг специалист пък - Антъни Чан, главен икономист от J.P. Morgan Private Wealth Management очаква ръст на широкия индекс между 6 и 9% до края на годината. Това прави между 1 182 и 1 215 пункта.

„Пазарите ще бъдат изключително трудни през известна част от оставащата ни година до получаването на повече ясни симптоми за оправяне на положението в Европа", според Чан.

„Ситуацията на стария континент е основна причина в момента за задържане на щатските пазари, тъй като фундаментално погледнато щатската икономика стои изключително добре", допълва още Чан, цитиран от АР.

Бил Шулц, главен икономист в McQueen, Ball & Associates смята, че в края на годината индексът S&P 500 ще е в диапазона между 1 000 и 1 100 пункта.

Според него на пазара ще са му необходими още много „силно разочароващи" новини, за да го отведат значително по-надолу от текущите му нива до края на годината.

Също така обаче, на пазара ще му е и изключително трудно да регистрира значително повишение, тъй като инвеститорите са изключително нервни във връзка с настъпването на периода на края на правителствената помощ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg