Как 200 лева на месец могат да се превърнат в милиони?

13907
Как 200 лева на месец могат да се превърнат в милиони?

Времето е странно нещо. Месеци и години често отлитат като мигове. В същото време дните на работното място могат да текат толкова бавно...

Когато става въпрос за инвестиране, времето е един от най-ценните ресурси. Какво ще кажете, ако някой се опита да ви убеждава, че спестяването на 200 лева на месец може да ви направи в крайна сметка милионери?

Пирамида...? Не, това е напълно възможно. Критично е обаче да започнете да спестявате възможно най-рано, което често е доста трудно (особено предвид на ниските средни доходи в страната ни).


И все пак времето е ужасно скъпо за пилеене... По-долу ще представим графиката, която го доказва.

Инвестиции на БФБ - най-вероятно ви звучи като „загубена кауза“, особено за тези, включили се по-късно на пазара и станали свидетели на борсовия срив от 2008 година (и най-вече за тези, които направиха това по време на борсовия пик през 2007 година).

Борсата обаче е циклична и има своите подеми и спадове. Критично в случая е срочността на инвестицията. А каква по-дългосрочна визия от тази да се пенсионирате като милионер, особено ако започнете да спестявате, докато сте на 20?

Ето няколко интересни факта за инвестирането на БФБ.

Въпреки срива от 2008 година, средната годишна доходност на индекса на сините чипове SOFIX от края на 2000 година до края на миналата година е била положителна в размер на 26%.

От създаването на индекса до края на най-лошата в историята му година – 2007 г. (когато губи цели 79.7% от стойността си), средната годишна доходност е била дори по-висока в размер на 37%.

За сравнение, средната годишна доходност на широкия щатски индекс S&P 500 за последните 60 години до края на втората му най-лоша година 2008 (когато индексът губи 37% от стойността му) е в размер на 10.9%.

Всъщност, ако се вземе под внимание представянето на широкия щатски индекс за 60 години до края на 10-те му най-лоши в историята години, средногодишното му представяне е ръст от 8.8%.

Въз основа на прогнозирана доходност от 8% годишно (за широкия щатски индекс) за следващите 60 години и при схемата от спестяване и добавяне на 200 лева на месец (при старт от 20 годишна възраст), то сумата, когато станете на 80, би била 3.16 милиона лева.

При един по-консервативен вариант и залагане на възвращаемост от 7%, сумата би възлязла на 2.04 милиона лева.

Разиграване на подобна схема на БФБ, при залагане на очаквана доходност за следващите шестдесет години при ниво от 9%, или близо една трета от тази за последните 12 години, сумата, която ще имате в края на периода, е 4.93 милиона лева (като от тях едва 144 000 лева ще са от спестените през годините по 200 лева, а останалите ще са допринесени от капитализаринето на средствата и фактора време).

И докато всичко това звучи много хубаво, уловката е, че историческото представяне на индексите не е гаранция за бъдещото им такова. Никой няма да се наеме да гарантира бъдещи доходи, което само по себе си може да звучи доста стряскащо за обикновените хора.

Другата сериозна пречка пред развитието на подобен сценарий е трудността да пестите подобна сума всеки месец, която възлиза на над 20% от средния доход в страната. Особено трудо е това за младите хора на 20 години, където нивото на безработица е много високо, а и голяма част от тях все още не са завършили своето образование.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg