Как да бъдем по-добри трейдъри?

2229
Как да бъдем по-добри трейдъри?

Независимо дали търгувате с акции или с опции, ако сте начинаещ трейдър, то най-вероятно ще допуснете някои от грешките, изброени по-долу.

1) Нямат спасителен план

По принцип за всяко свое действие трябва да имате план. Когато купувате една позиция, трябва да имате представа за това как ще излезете от нея. Ако нямате план, това автоматично означава, че решенията ви ще са емоционални. А емоционалните решения по принцип по-често водят до грешки, отколкото планираните ходове.

2) Купуват прекалено голям обем от една позиция
Ако купите прекалено много от една позиция, то това отново ще доведе до емоционални решения, независимо дали цената ще се покачи или ще се срине. Ако цената падне главоломно, неопитният инвеститор ще изпадне в паника и или ще продаде веднага на голяма загуба, или ще задържи книжата с надеждата цената някога да се възстанови (което може и никога да не стане).

Ако пък цената скочи, новакът ще се подмами веднага от печалбата и най-вероятно ще продаде при първа възможност, като пропусне възможността да изчака акциите да скочат още повече.

3) Неспособност да ограничават загубата.
На всеки се случва да претърпи загуби, но когато цената започне да пада, трябва да се отървете незабавно от позицията. Има няколко причини, поради които неопитните инвеститори не го правят:

- хранят надежди, че цената някой ден отново ще се покачи:

не вярват, че анализите, на които са се доверили са погрешни - те мислят, че анализите са чиста монета и винаги са верни:
поради някакви странни причини, си мислят, че ако не продадат, то дефакто не са реализирали загуба, което, естествено, не е вярно, защото стойността на акциите е такава, каквато е в момента на пазара, а не каквато те са платили.

4) Избират акции, които вървят надолу
Това е най-често срещаната грешка на неопитните терйдъри. За да имате печалба от такава стратегия, трябва да се окажете прави за две неща едновременно – първо, че спадът ще спре (което често изобщо не става) и второ, да знаете, кога и на каква стойност ще спре.

Шансовете на начинаещ трейдър да е прав за тези неща са доста малки.

5) Обвързват се с една позиция
Някои млади трейдъри се “влюбват” в някоя позиция и казват, че компанията е толкова добра, че никога няма да продадат акциите. Виж точка 3 по-долу – никакви емоции, емоциите са ваш враг.

Ако има едно задължително и фундаментално качество, необходимо за това да сте добър трейдър – то това е дисциплината.

И тъй като никой не се е родил научен и всички имаме нужда да се вслушваме в съветите на онези, които вече са извървели пътя, по който сме тръгнали, ви предлагаме някои полезни съвети за начинаещи инвеститори, които експерти споделят пред EzineArticles:

1) По-сложните варианти не винаги са по-добри
Независимо каква е целта ви – краткосрочно инвестиране или дългосрочно с цел акумулиране на значителни средства след време, придържайте се към семпли стратегии, които разбирате. По-сложните схеми не означават, че ще постигнете по-голяма възвращаемост, дори напротив – ако не разбирате какво правите, се излагате на прекалено голям риск.

2) Вземайте решения сами – не позволявайте на брокери и “експерти” да ви влияят прекалено много, така губите контрол върху парите си.

3) Бъдете железни
Не се поддавайте на излишни емоции и никога не изпадайте в паника. Уорън Бъфет казва: “За да успеете на пазара ви трябва средна интелигентност. Но ви трябва изключителна способност да контролирате емоциите си - да можете да запазите спокойствие в трудните моменти и винаги да се придържате към дългосрочните си планове. Ако тогава, когато другите са в паника, вие сте спокоен – значи имате шанс да успеете. “

4) Търпение – вместо да мислите за следващите десет минути, мислете за следващите десет години. Някои казват “Най-добрият приятел на инвеститора е времето.”

5) Как да разберем коя възможност за инвестиция е добра?

- когато разбирате тази възможност;
- ако тя има добри дългосрочни перспективи;
- ако зад нея стоят честни и компетентни хора;
- ако цената е атрактивна.

Винаги дългосрочният план трябва да е пред краткосрочния.

6) Не е необходимо да купувате непрекъснато
Не е необходимо да сте активни постоянно, някои трейдъри непрекъснато правят сделки, заради самото търгуване, но прекалената активност води до по-големи загуби. Понякога е по-добре просто да изчаквате.

7) Компетентност
Трябва да има една сфера, в която да имате познания, развивайте се в нея и инвестирайте според компетентността си. Не съжалявайте за пропуснати възможности в сфери, от които нищо не разбирате.

8) Ставайте все по-добър
Учете се от грешките си, както и от тези на другите. За да имате бъдеще на пазара, трябва да се подобрявате.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg