Как да четем финансовите отчети? - част втора

3207
Как да четем финансовите отчети? - част втора

След изнасянето на финансовия отчет за дадено дружество, първото нещо, което правят инвеститорите е да погледнат печалбата и приходите му.

Това, което всъщност ги интересува е да сравнят резултатите от дадения отчет с тези от сравнимия период на миналата година.

Най-лесно е това като отворите справка номер две (обикновено втора страница от екселския файл), а именно отчетът за доходите на даденото дружество. Това, което е едно от най-важните неща във всеки отчет е именно печалбата на дружеството за отчетния период, като най-показателен е резултатът по перото "Нетна печалба за периода", обикновено под буквичката "Ж", в лявата част на отчета за приходи и разходи.

За пример ще използваме деветмесечния отчет на Оргахим, компонент както на SOFIX, така и на широкия BG40 и един от "сини чипове" на родния фондов пазар.

Поглеждате нетната печалба на дружеството и изчислявате с колко тя се е повишила за отчетния период, в сравнение със същия на миналата година.

В нашия случай деветмесечната печалба на русенския производител на бои е нараснала до 10.43 млн. лева, в сравнение с 3.96 млн. лева през същото на миналата година, или повишение от 163.4% за периода, което на пръв поглед не е никак зле.

Следващата стъпка е да сравним темпа на нарастване и през съответните отчети на изминали години, например с предходната. За деветмесечието на 2006 година печалбата на Оргахим е нараснала с 40.4%, което още веднъж затвърждава добрия ръст на финансовия резултат.

Това, което е важно обаче, е от какво се е предопределил този резултат, дали е следствие на повишение на приходите от основна дейност, или се дължи на неосновни за дружеството еднократни приходи, част от които са продажба на активи, промяна на валутни курсове или други дейности, неприсъщи за основната дейност.

Разнищването на този въпрос е от изключителна важност, защото ще предопредели дали може и за в бъдеще да се разчита на добри резултати от компанията.

За разлика от неефективните пазари, като родния например, на ефективните еднократните елементи се изключват при анализа на резултатите на дадена компания от страна на специалистите, като не оказват съществено въздействие и върху движението на акциите на дадено дружество.

При оповестяване на резултатите в публичното пространство на такива пазари те се съобщават заедно с еднократните елементи, но се набляга и на печалбата, изчистена от "случайни фактори", върху които анализатори и инвеститори фокусират своето внимание.

Така следващата стъпка, след като се погледне финансовия резултат е да се анализират приходите на дружеството, като тук отново се набляга на отчета за приходите и разходите.

Приходите на дружеството са разположени аналитично в дясната част на отчета. Тук вниманието се насочва основно към перото "Приходи от дейността", които всъщност са свързани с основната дейност на всяко едно дружество.

Отчета за приходите и разходите на Оргахим ни сочат повишение от 34.3% при приходите от основна дейност на дружеството, което идва да ни покаже едно добро развитие на дейността му.

Традиционно като добър се определя ръстът на приходите на дадено дружество по няколко показателя. На първо място те се сравняват със средния темп на повишение през последните няколко години, по тримесечия и т. н., като е добре да се наблюдава тенденция на повишение или поне на задържане на темпа на нарастване на приходите. Еднократни или спорадични повишения на темпа на нарастване не се гледат с много добро око от страна на инвеститорите.

Кратка справка сочи, че за първото деветмесечие на 2006 година приходите от основна дейност на Оргахим са скочили с 22.9% на годишна база, което ни сочи едно ускорено повишение през деветмесечието на тази години.

Сред едни от най-пренебрегваните части на отчета за приходи и разходи от страна на инвеститорите е частта на разходите на дружеството. И това до голяма степен се предопределя на фона на ниската степен на информация, която те носят в себе си.

Широката им агрегираност прави трудно да се определи и анализира ефективността на разходите, като за нея обикновено се правят изводи от резултатите за приходи и рентабилност. Като положителен тренд се определя това разходите да растат с по-малка интензивност от приходите, освен в случаите, когато не се правят значителни инвестиции.

Добре е обаче и при тях инвеститорите да хвърлят по едно око, както и да четат допълнителните материали, които напоследък все повече дружества публикуват заедно с финансовите си отчети.

Там много често съществените разходи, извършени от мениджърите, са описани подробно, като по тези бележки инвеститорите могат да съдят за инвестиционната дейност и посоката на развитие на дружеството в бъдещи отчетни периоди.

В тези допълнения инвеститорите могат да намерят още много неща за дружеството. Освен описание на основната дейност и продукти, там могат да се намерят още списък с акционерите (основните) и притежаваните от тях дялове, информация как са разпределени продажбите, кои са основните им пазари, дистрибутори и клиенти, изчислени финансови показатели, които могат да ползват наготово, изразени бъдещи планове за пускането на нови продукти или навлизане на нови пазари и мн. др.

Освен със собствените си резултати, тези на дадено дружество трябва да се сравняват и с резултатите на основни конкуренти (ако има такива, в случая с Оргахим няма), а ако няма със средните за сектора, или ако отново няма достатъчна база за пазара, като цяло. Като добре се възприема отново, ако темповете на даденото дружество изпреварват тези на конкурентите, на сектора или на пазара като цяло.

Сами по себе си ръстовете на резултатите са важни, но не са единствените, които ще предопределят бъдещото движение на цените на акциите. Много често очакваните бъдещи резултати се залагат в цените на акциите на дадена компания.

В следващия материал ще разгледаме финансовите съотношения и това как те могат да предопределят дали една акция може да се приема като "относително евтина" или "относително скъпа".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

DwightGal
# 0
08:04 | 14 April 2018
заказать продвижение сайта крайне профессионально пишите логин в скайпе SEO PRO1
Thomaspaymn
# 1
01:04 | 14 April 2018
заказать продвижение сайта логин в скайпе SEO PRO1
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg