Как да инвестираме успешно във взаимен фонд?

8410
Как да инвестираме успешно във взаимен фонд?

Взаимен, или договорен фонд, е колективна инвестиционна схема, която събира пари от много инвеститори (както физически, така и юридически лица), които впоследствие влага в различни активи, като акции, облигации, държавни ценни книжа, суровини и др.

Този вид инвестиция е за всички, които не разполагат с нужното образование, пък и време, за да инвестират пари на капиталовите пазари. С настоящите ниски лихви все повече хора се ориентират към подобни инвестиции, с което търсят по-висока доходност за спестяванията си.

Фондовете, сами по себе си, не са юридическо лице. Тяхната дейност се осъществява от управляващи дружества, които пък се контролират от Комисията за финансов надзор.

Дейността на фондовете се осъществява от екип от професионалисти – анализатори и портфолио мениджъри, които са един от основните плюсове на подобен вид инвестиции.

Обикновено екипът е с дългогодишен опит на капиталовите пазари, често управляващ милиони. Но не – определено не са ни нужни милиони, за да инвестираме в подобни фондове.

Минималните суми започват от 50 или 100 лв., като подобни вложения можем да правим месечно, за да имаме възможността да натрупаме по-голямо вложение с течение на времето.

Редица екскперти в сферата на личните финанси препоръчват инвестициите във взаимни фондове, като дори е препоръчително да отделяме поне по 10% от дохода си за определен период от време (5-7 години), за да можем да се подготвим по-добре за времето ни в пенсия.

Сред останалите предимства на инвестициите във фондове определено са липсата на данъчно облагане върху доходите от подобни вложения, така и сериозната диверсификация, която различните колективни инвестиционни схеми правят.

Не бива да се подценява и бързата ликвидност при необходимост от средства, като инвеститорите могат да разполагат с парите си след 2-3 дни - нещо, което на практика не можем да направим, да речем, със закупен имот с инвестиционна цел, земеделска земя или свой бизнес.

Закупените дялове могат лесно да бъдат продадени, като това се случва по цена, базирана на нетната стойност на активите му. Цените за обратно изкупуване обикновено се обявяват на сайтовете на управляващите дружества или Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД).

Видове фондове

Днес на пазара могат да се открият няколко вида фондове. Те могат да бъдат разделени, както по риска, който поемат, така и на географски принцип, a защо не и по начина, по който се управляват.

Най-популярните са тези, които инвестират в акции. Те са и най-високорисковите, т.е. могат да ни донесат най-добра доходност, но това се случва при възходящи движения на пазарите. Обратното – когато световните индекси навлязат в мечи пазар (бел. ред. спад от повече от 20%), това се отразява негативно и на нашите вложения.

Консервативните фондове инвестират в инструменти на паричния пазар, държавни ценни книжа, облигации и други инструменти, които не са безрискови, но носят по-нисък риск от този на акциите. Балансираните фондове инвестират както в акции, така и в по-нискорискови активи.

Фондовете можем да разделим и на пасивни и активни, или иначе казано - дали следват представянето на определен индекс или активно управлява своето портфолио чрез покупко-продажби на различни активи.

Разбира се, фондовете можем да окачествим и като български и чуждестранни, т.е. според страната, в която е регистрирано управляващото дружество. Всички български фондове могат да се видят на сайта на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), в която днес членуват 27 управляващи дружества със 122 фонда и активи от 1.6 млрд. лв.

Чуждестранните инвестиционни фондове днес привличат повече вложения от страната ни, като предлагането е наистина огромно. От най-голямото управляващо дружество в Европа – Амунди, през фондовете на Шрьодерс, предлагани от Карол, така и фондовете на Eurobank Fund Management Company, Ерсте Асет Мениджмънт, Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, предлагани от големите банки в страната. 

Днес фондовете в страната управляват активи за 4.3 млрд. лв., съответно 2.7 млрд. лв., вложени в чуждестранните инвестиционни фондове и 1.6 млрд. лв. в местни. 

Повече за възможностите за инвестиции във взаимни фондове ще можете да научите по време на 11-ото издание на Шумът на парите, което ще се проведе на 7 и 8 април в зала 6 на НДК. Събитието е безплатно за всички желаещи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Cassie
# 0
18:12 | 17 December 2011
For the love of God, keep wrtiing these articles.
investor
# 1
22:05 | 21 May 2011
Da ne se izlajete da dadete parite si na bg fondove. Vsichki sa banda moshennici, osobenno Karol !!! Vnimavaite!!!
anjelica
# 2
17:05 | 6 May 2011
Най важно : -Ниски разходи за управление -Положителна минала възвращаемост положителна не отрицателна обърнете внимание бг Фондчета и то говорим за средносрочна и дългосрочна минала -Изграден имодж и репутация на фонда сред инвеститорите -относително нискорискова стратегия с ниска възвращаемост но стабилни кеш флоу във времето за да не ви профукат парите И въпреки всичко при тези фондове предишна възвращаемост,добро управление и нисък риск в времето не е настояща гаранция за бъдеща производителност и печалби + имайте предвид че не са защитени нито стотинка тези инвестиции съгласно бг законодателството Всички инвестиционни посредници в бг през карол елана бенчмарк и пр смешници предлагат силнорискови фондове и платформи за търговия в които рискът е 99.99999999 9 че ще загубите парите си поради самата специфика на пазарите които те предлагат Имайте предвиц че CFD търговията е забранена в сащ от много додини като измама която ще ви пропилее парите .Единствените сигурни инвестиции в бг са в депозити Защитени всичко останало е Full OF SHIT
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg