Как да изберем подходящите акции в подходящия момент?

2040
Как да изберем подходящите акции в подходящия момент?

Как да разберем кои акции имат потенциал за ръст на цената? Това безспорно е един от въпросите, които всеки инвеститор си задава. Това е трудна задача за трейдърите. Експертите на Investor's Business Daily, съвместно с Investors.com систематизират най-важните фактори, на които трябва да обръщаме внимание:

Печалбата

Добрата печалба е задължителна характеристика на добрите акции. Най-точно можем да измерим потенциала на дадена компания, като видим какъв е ръстът на печалбите й. Тук важи постулатът "колкото по-голям толкова по-добре". Разбира се, ръстът на печалбата не е единственият и достатъчен фактор за повишение в цените на акциите.

Много често в цените на акциите на подобни компании високите ръстове в печалбата вече са заложени. Свидетели сме ставали дори при свръхочаквания и резултати, които не отговарят на тях, да се наблюдава спад при цените им.

Продажби, марджин на печалбата, възвръщаемост
Това са три фундаментални характеристики, като трябва да знаем как да интерпретираме.

Добрите продажби водят до добри печалби, ето защо този фактор е много важен. По принцип има два начина една компания да увеличи печалбата си – като прави повече продажби и като намали разходите си. В идеалния случай ще прави и двете.

Когато забележите компания, отбелязваща голям ръст на продажби, това е знак, че и печалбата й ще расте, че има повече търсене на нейните услуги, че тя ще се разраства и оттам, че цената на акциите също ще расте.

В САЩ най-добрите компании отбелязват двуцифрени и дори трицифрени увеличения на продажбите. Добре е да има ръст през всяко следващо тримесечие – това е сигурен знак за добри перспективи.

Също така, търсете компании с голям марджин на печалбата. Изследвания показват, че най-печелившите акции в историята са на компании с висок марджин.

Що се отнася до възвръщаемостта на собствения капитал - специалисти съветват да избягвате книжа с по-малка такава от 17%.

Институционални инвеститори
– инвестирайте в акции, които купуват и професионалистите. Когато взаимни фондове и други професионални инвеститори купуват дадени емисии, цената им обикновено се покачва.

В САЩ около 70% от транзакциите за деня се извършват от институционални инвеститори – взаимни и пенсионни фондове, банки и други финансови институции.

Не е зле да обръщате внимание на това, какви избори правят те, защото зад тях стоят групи от специалисти, изследващи пазара и следящи развитието на компаниите, преди да се препоръча покупка.

Има си причини някои компании да са лидери на пазара. А кои са лидерите? Това са компаниите, чиито акции предоставят добри възможности за бъдещи печалби.

Според анализи 87% от най-успешните акции на борсата в САЩ са се покачвали с месеци, още преди да започнат драматичните скокове в цените им. Тази стратегия е обратна на онази, която залага на моментните успехи. При нея се набляга на историческите факти, а те според Investors Business Daily са, че най-печелившите позиции ще си останат печеливши, а най-падащите ще бъдат винаги назад.

Рекордни повишения – когато дадена цена отбележи рекорден връх, някои трейдъри решават, че най-добрите времена за тази компания са отминали, но според анализатори, това може да означава, че те тепърва започват и би трябвало да се замислите дали да не купите от тях.

Нови продукти, услуги или мениджмънт. Резките обрати нагоре не се случват просто така. Понякога зад тях стои нов мениджмънт, който лансира нови продукти или услуги.

Когато избирате акции правете цялостен анализ – фундаментите на компанията, каква позиция заема в съответния си сектор (лидерска, разрастваща се и т. н.), има ли интерес от страна на институционалните инвеститори, таблиците и анализите на специалистите и, с две думи, всичко, изброено по-горе.

Тук трябва да отбележим, че купуването на добри акции е само първата крачка, трябва да имате цялостен план за това какво да правите по-нататък, за да поддържате нивото на печалбата си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg