Как да изберем валутен брокер?

2724
Как да изберем валутен брокер?

Изборът на валутен брокер е една от първите стъпки към необятния валутен пазар, която инвеститорът трябва да предприеме. Редица инвеститори подценяват важността на това да проверят всички условия на валутните брокери и в последствиемогат да бъдат неприятно изненадани.

Изборът става още по-труден в условията на изключителна наситеност на пазара и конкуренция между валутните брокери, които заливат потенциалните си клиенти с промоции.

Какво трябва да съблюдават инвеститорите при избор на брокер?

На първо място трябва да изхождат от планирания си начин на търговия и да изберат брокер, който в най-голяма степен удовлетворява техния търговски стил.

Търсенето на второ мнение от близки и познати с вече открити сметки също е ключово, като така ще имате представа за реалните условия на търговия от хора, които вече са тествали услугите на конкретния брокер.

Българските брокери са изключително стриктно регулирани от надзорните органи, така че по отношение на регулацията едва ли може да има притеснения.

По отношение на предлагания ливъридж нещата също изглеждат доста сходни. Традиционно на инвеститорите ще получат предложение да търгуват с до 100 пъти внесената от тях сума като гаранция.

И макар и да има различни варианти, посоченият ливъридж е напълно достатъчен за усилване на печалбите в условията на значителен риск от загуби при ползването на финансов лост.

Едно от най-важните неща, които инвеститорите трябва да съблюдават в търговските платформи, предлагани им от брокерите , е спредът между котировките на валутните двойки. Това особено важи за трейдъри, които планират да са изключително активни и краткосрочни и обичайно търгуват с голям ливъридж и голям брой сделки в рамките на деня.

В този случай е добре те да се насочат към платформи с минимален спред в котировките, макар и често при тях да се изисква относително по-голяма начална сума като гаранция.

Особени разминавания между брокерите може да има по по-слабо търгуваните валути, където спредът да варира значително. Ако сте спекулант с интерес към търговията с такива позиции, пробвайте демо сметки в различни платформи, за да видите реално как се котират двойките.

Друг важен момент е минималната сума за откриване на сметка. Особено е актуален този въпрос за начинаещи трейдъри, които искат да опитат с относително по-малка сума. В настоящата конкурентна среда има брокери, които предлагат откриване на сметка и с 50 щатски долара или евро.

Критичен пункт при избора на брокер може и да е начинът на изпълнение на поръчки и спредът при важни макроикономически новини.

Едни брокери могат да разширяват спредовете в много по-голяма степен от други в критични моменти на излизане на важни макроданни, което освен да не ви дава възможност да влизате нормално в позиция, може да е причина и за загуби в следствие на ударени стопове, без реално да са се сключвали сделки на тези нива.

Макар и все по-рядка практика, може да срещнете и неприятното и гонещото всички трейдъри рекотиране в ущърб на клиента. Това обикновено са механизирани роботи системи, които понякога мърдат с малко котировките на клиентите, желаещи да влязат в дадена позиция.

И макар „местенето" да е минимално, от него недобросъвестни брокери печелят много вследствие на големите обеми, с които търгуват. За съжаление за такива проблеми ще трябва да се информирате от други клиенти, реално търгуващи с определена платформа, защото с проблемът не съществува в демо-акаунтите.

Не по-маловажен за избор на брокер е начинът на депозиране и теглене на средства. Ако сте в чуждестранен брокер ще ви е изключително трудно да боравите често с парите си, защото това най-вероятно ще е обект на значителни банкови такси, които могат да достигнат застрашителен процент от вашата сметка. Ето защо изборът на местен брокер без такси при тегления и внасяния на средства е може би най-разумното решение.

Колко бързо и лесно е откриването на сметка също е важно. Да си откриете сметка в швейцарски или щатски брокер може да е цяло приключение, което освен че ще е свързано с допълнителни разходи, най-вероятно ще отнеме и доста време. Пригответе се за нотариални заверки на лична карта, доказване на адрес (което може да е много трудно и свързано с легализация на документи или допълнителни разходи), и накрая пращане на документите по пощата. Тук родните брокери отново печелят награда за пръв и логичен избор.

Повечето брокери вече предлагат почти всички валутни двойки, но разбира се има и такива, където няма да можете да търгувате с много редки или супер екзотични двойки. Ако те представляват интерес за вас, първо се информирайте дали и от кои брокери се предлагат.

Не по-малко важно за клиентите е и възможността да се свържат с представител на брокера при проблем. Тук може да натежи поддръжката на 24-часов сервиз за клиентите, който почти всички родни брокери поддържат.

И накрая, но не на последно място, е и платформат,а която предлага брокера. Тя трябва да е разбираема, достъпна, добре обезпечена технически, с възможности за анализи и новини в реално време, както и доказала своята надеждност.

Валутни новини, анализи и прогнози четете на Fx1.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

mesten
# 0
11:04 | 7 April 2011
Най-добрият вариант за български инвеститор, особено по-малък, е да избере лицензиран и регулиран Форекс брокер. Ако избере български посредник, може да има допълнителна гаранция, че ще получи максимално коректно отношение, защото пазарът тук е малък и всеки държи много повече на името си, отколкото да спечели някаква сума еднократно от некоректно изпълнение на сделки. При големи доставчици на ликвидност няма как да знаеш кой и къде ти изпълнява поръчката на практика.
Nikolov
# 1
09:04 | 7 April 2011
www.si-cm.bg Ecn мрежа с най големите световни доставчици на ликвидност.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg