Как да изберете фонд?

1431
Как да изберете фонд?

Ако имате намерение да инвестирате на борсата, но нямате достатъчно познания, време и опит, то насочването на средствата ви към взаимен фонд изглежда един логичен избор. Въпросът, който възниква обаче, е кой фонд да изберете. Ето и някои насоки как да направите това:

Определете целите си и толерантността си към риск

Преди да започнете да търсите конкретен фонд, към който да насочите вашите спестявания, трябва да си изясните критериите, по които ще го търсите. А именно какви са вашите инвестиционни цели, както и каква е толерантността ви към риск.

Дали целите ви са дългосрочни, или просто искате да повишите вашия доход в момента, може до голяма степен да предопредели типа на фонда, към който да се насочите. Дали средствата ще са ви необходими скоро за покриване на планирани разходи, или целта е да обезпечите материално своите старини, са други въпроси, които трябва да си зададете.

В допълнение, инвеститорите трябва да определят сами за себе си с каква част от средствата си могат да се разделят, което да определи рисковия им профил.

Определянето на рисковия ви профил е почти толкова важно, колкото определянето на вашите цели, защото защитата на средствата в различна степен може да е от изключителна важност за всеки инвеститор.

В тази насока по-рисковите фондове, насочени към инвестиции предимно в акции, определено не са най-подходящата алтернатива за хора, които не биха били склонни да се разделят с повече от 10% от капитала си.

И накрая, въпросът за времевия хоризонт също е от критично значение. Инвеститорите трябва да имат представа колко дълго могат да държат заделените средства за инвестиции, което, освен всичко друго, може да им подскаже към какъв тип фонд да насочат средствата си, за да достигнат желаните цели в определената времева рамка.

Типът и стилът на фонда

Ако инвеститорите възнамеряват да насочат средствата си към фондове в дългосрочен аспект и са склонни да поемат нормална доза риск, то тези, инвестиращи по-голяма част от портфейла си в акции, може би са добра алтернатива за тях.

Нормалните капиталови пазари са доказали доброто си представяне в дългосрочен план. Родният фондов пазар определено се класифицира като не особено ефективен и е в низходяща фаза през последните четири-пет години. Това пък за обикновените акционери изглежда като почти цяла вечност, предвид че пазарът ни е относително млад със своята 12-
годишна съвременна история.

Дори и неефективен обаче пазарът ни най-вероятно ще е цикличен, подобно на всички останали борси по света, и рано или късно инвеститорите ще могат отново да се радват на връщане към фаза на възход. Дори и тя да закъснее с още няколко години, в най-лошия случай, това едва ли би притеснило един дългосрочно ориентиран инвеститор, защитен по естествен път от липсата на големи възможности за ползване на заемен капитал.

И обратното, ако инвеститорът е ориентиран към текущ доход, той би следвало да се насочи към по-консервативните смесени фондове (балансирани).

Разбира се, добре е инвеститорите да не се лъжат само по името на един фонд, а най-малкото да проверят структурата на неговите инвестиции. Често в имената на фондовете присъстват думи, които биха могли да ги заблудят за рисковия толеранс.

Разходи и такси

Въпреки че има таван на разходите и таксите, които управляващите фондовете дружества могат да събират, всеки фонд има различна разходна структура. Добре е да се запознаете с нея преди да вземете решение, защото те могат да са сериозен процент от потенциалната печалба, която очаквате.

Фондовете имат входни и изходни такси, за чийто размер трябва да сте уведомен и да сте го взели под внимание. Често в рекламите си някои от тях умишлено наблягат на по-ниските входни такси например.

Историческото представяне на фонда

Това не е гаранция за бъдещия доход на фонда. Изследването на историческите резултати обаче е изключително важно, за да видите как се е представял мениджмънтът в различни периоди и при различно представяне на пазара.

Добър фонд е не този, който има най-висок доход за последната една година или шест месеца, а който за един по-дълъг период от време съумява да се представя по-добре от пазара и бенчмарк индекса, с който се сравнява.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg