Как да изплувате от морето от дългове?

3393
Как да изплувате от морето от дългове?

Много хора са затънали в море от дългове. А често изплуването от там изглежда почти невъзможно. Ето защо експертите дават някои практични съвети, които могат да ви помогнат да намалите задълженията си.

Трябва да започнете от самите себе си

Спрете да обвинявате целия свят за вашите проблеми и задлъжнялост. Най-вероятно сте стигнали до тази ситуация, защото не можете да контролирате разходите си. Поради тази причинада се научите да го правите е първата, и може би най-важна стъпка, по пътя към излизане от прекомерната задлъжнялост.

Вижте още: Преди да инвестирате, задължително трябва да направите това...

Направете си бюджет и стриктно се придържайте към него. Докато не се научите да живеете с по-малко, отколкото изкарвате, не нарушавайте бюджета си по никакъв начин.

Ако ви се прииска да си купите нещо, но не сте го записали в разходите си за този месец, не го купувате. В случай че наистина имате нужда от тази покупка, ще я включите в бюджета си за следващия месец или ще я направите през този, но ще се лишите от нещо друго на същата стойност.

Закрийте кредитните си карти

Ако сте от хората, които не могат да контролират разходите си (а е много вероятно да сте от тях, след като сте стигнали до свръхзадлъжнялост), то значи кредитните карти не са подходящ финансов инструмент за вас.

Те създават илюзия в потребителите, че могат да си купуват всичко, което си пожелаят, без това да носи последици след себе си.

Оставете си само една карта с малък лимит за крайни нужди. Останалите закрийте и никога повече не поглеждайте към тях.

Научете се да купувате това, което искате, само с пари в брой. Така ще успявате в много по-голяма степен да контролирате разходите си.

Атакувайте първо дълговете с най-високи лихви

Както неведнъж сме казвали, не всички кредити са еднакво лоши. Някои са „по-лоши“ от други, тоест по-скъпи. Затова започнете да изплащате първо кредитите с най-високи лихви.

Обикновено това са кредитните карти, бързите кредити, потребителските кредити, стоките на изплащане и т.н. Ипотечният кредит, който вероятно е най-евтиното ви (макар и най-голямото) задължение, оставете за накрая.

Преговаряйте за по-ниски лихви

Практиката сочи, че потребителите рядко се обръщат към кредитиралите ги финансови институции с искане за по-изгодни условия.

А в среда на понижение на лихвите през последните две години у нас банките са доста по-склонни да подобряват условията на „заварени кредити“, сключени преди пет-шест години и с цена, много по-висока от пазарните лихви в момента.

Те са напълно наясно, че ако откажат, е много вероятно задълженията към тях да бъдат рефинансирани от друга финансова институция, особено на клиентите с добра кредитна история и високи доходи.

Така че, „ако си поискате, е много вероятно да ви се даде“. Ако все още не сме ви убедили да загърбите притесненията си и да поискате по-добри условия, ето и един пример.

Знаете ли колко ще е разликата от един процент за вас при един средно голям кредит от примерно 50 000 евро за 25 години? Сумата е в размер на 9 000 евро, или близо 18 000 лева за двадесет и пет години. Това са по 720 лева повече на година... А защо да ги давате на банката?

Ограничете някои ненужни разходи

Почти всеки прави разходи, които спокойно може да ограничи. Дали ще е за кафе навън, вечери в ресторанти или ненужно високи планове за мобилен телефон или кабелна телевизия, има неща, без които можете.

Прегледайте месечните си разходи, за да откриете такива елементи. Може тези разходи да ви се струват твърде малки, за да си правите труда, но имайте предвид, че с годините и с капитализарането им те се превръщат в завидно големи суми.

Повишете дохода си

Освен да ограничавате разходите си, другият начин да се справите с прекомерната задлъжнялост е по направление на увеличаване на дохода ви.

Първото, което трябва да направите, е да потърсите резерви по направление на основния ви доход от трудово възнаграждение.

Ако през последните години не сте получавали повишение на заплатата си или тя изостава значително от средната в сектора, значи е време да си поискате повече пари. Другият начин е просто да смените работата, ако ви откажат повишение.

Само 100 лева по-висока месечна заплата се превежда като 16 426 лева след десет години. Това е една сериозна сума, от която не бива да се лишавате.

Ако не ви се сменя работата, то това, което можете да направите, е да си потърсите източник на допълнителен доход.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg