Как да извлечем максималното от форекс пазара?

6141
Как да извлечем максималното от форекс пазара?

При форекс търговията трейдърите се съобразяват с работното време на борсите в четири различни части на света, което означава, че търговията за тях може да продължи 24 часа в денонощието.

Да стоите буден 24 часа и да следите борсите и финансовите новини в различни точки на света може да бъде изтощително. За това е необходимо да си изработите график, с помощта на който да търгувате по-ефективно, съветва Investopedia.com.

Търговията с валута е уникална заради часовете, в които се извършва – за трейдърите седмицата започва в неделя в 6 часа сутринта в Ню Йорк (един следобед българско време) и завършва в петък, в 4 следобед (девет вечерта българско време).

Но не е задължително да се търгува през цялото това време. Има по-активни и по-малко активни часове. В тези части на денонощието, в които няколко пазара са отворени едновременно има повече активност, повече флуктуации, и съответно повече възможности.

Когато е отворен само един пазар валутните двойки обикновено остават в рамките на спред от около 30 пипса. При два отворени пазара те могат да се движат в рамките на до 70 пипса, особено ако има важни международни новини.

Четирите пазара:

Ню Йорк (8 am – 5 pm; българско време 15.00 – 00.00 часа)
Ню Йорк се счита от много инвеститори за вторият най-голям форекс пазар в света и се следи много внимателно от анализаторите, тъй като щатския долар е включен в 90% от сделките. Това, което се случва на NYSE може да има мигновено отражение върху силата на долара. Когато има сливане на компании или се финализират придобивания, доларът може на часа да поскъпне или да спадне значително, в зависимост от ситуацията.

Токио (българско време от 02.00 am – 11.00 часа)

Повечето сделки в Азия се извършват на пазара в Токио. Най-добрите двойки, които трябва да следите са USD/JPY, GBP/CHF и GBP/JPY. Когато пазарът в Токио е единственият отворен, следете двойката USD/JPY. Японската централна банка има голямо влияние върху пазара.

Сидни (българско време от 00.00 – 09.00 часа)
Това е пазарът, който отваря първи и, въпреки че е най-малкият от четирите, когато отвори отново в неделя следобед, активността е изключително висока, защото трейдърите и институционалните инвеститори се опитват да стабилизират позициите си след търговията от петък следобед.

Лондон (българско време 10.00 – 19.00 часа)

Лондон е форекс пазар номер едно в света, отговорен е за 34% от сделките в света, по данни на IFS London. Често трендовете на форекс пазара се зараждат именно в Лондон.

Застъпване

Както казахме по-горе, добре е да се търгува най-вече във времето, когато има отворени поне два пазара. В денонощието има три основни застъпвания:

САЩ/Лондон (българско време между 15.00 – 19.00 часа)
Най-сериозното застъпване е в работните часове на борсите в Ню Йорк и Лондон. Повече от 70% от сделките се случват точно в този часови диапазон, а и все пак доларът и еврото са две те най-популярни валути.

Сидни/Токио (българско време 09.00 – 11.00 часа)
Този период се характеризира с по-малка волатилност от застъпването на лондонската и нюйоркската борса, но все пак предлага повече възможности, отколкото ако само една борса е отворена. Основната двойка към която трябва да насочите вниманието си е EUR/JPY.

Лондон/Токио (българско време между 10.00 – 11.00 часа)
Този период не е особено активен, тъй като продължава едва един час, а и по това време, в Ню Йорк е три часа сутринта и не са много ентусиастите, които стоят будни, за да търгуват.

Друг фактор, за който трябва да внимавате са новините. Има такива, които оказват мигновено влияние върху търговията. Особено в случаите, когато са срещу прогнозите на анализаторите.

Новините, които си струва да следите са:
-решения относно нивата на лихвите
-търговски дефицит
-индекс на потребителските цени
-срещи на централните банки
-БВП
-безработица
-търговия на дребно

За да бъдете по-спокойни, че не изпускате възможности, изберете приоритетни часове за търговия за вас самите. Едва ли някой успява да бъде нащрек без прекъсване цяла седмица. Когато човек има график и приоритети, всичко е по-лесно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg