Как да купуваме и продаваме акции?

2780
Как да купуваме и продаваме акции?

Акцията е ценна книга, която е носител на право на собственост върху част от капитала на едно дружество. Покупко/продажбата на акции се осъществява в лотове (брой).

Инвеститорите могат да спечелят пари от акции по два начина: дивидентна и капиталова печалба. Дивидентът е част от печалбата, която дружествата разпределят между акционерите си. В някои страни дивидентът се разпределя на тримесечие, докато у нас е годишен.

Не всяка компания обаче разпределя дивидент. Голяма част от дружествата предпочитат да реинвестират печалбата си в развитие на дружеството.

Капиталовите печалби се реализират в случаите, когато инвеститорите продадат закупените акции на цена, по-висока от покупната им цена.

За да търгувате с акции, трябва да сключите договор с някой от лицензираните инвестиционни посредници у нас. Голяма част от банките също предлагат тази услуга.

Собствени платформи за търговия на БФБ-София към момента предлагат 3 инвестиционни посредника, докато останалите търгуват с COBOS (Clients order-book online system).

COBOS е интернет базирано приложение за оторизиран и защитен достъп в реално време до Системата за търговия на Борсата с цел въвеждане на поръчки за сключване на сделки от клиенти на борсови членове след тяхното потвърждение от борсови посредници. Реално време в случая означава, че приложенията на потребителите на COBOS се обръщат за актуализиране най-малко на всеки петнадесет секунди.

Съгласно бизнес-логиката на COBOS, потребители на системата са три вида лица - крайният клиент, брокерът на съответния инвестиционен посредник и администраторът на системата от страна на инвестиционния посредник. Всеки клиент получава електронен потребителски сертификат за работа в COBOS с клиентски права (клиентски сертификат), като същевременно сключва стандартния рамков договор за извършване на сделки с ценни книжа със съответния борсов член. Брокерът получава електронен брокерски сертификат, който уникално го идентифицира пред системата за търговия на борсата и му позволява да "препраща" към нея получените от клиента поръчки за покупка или продажба на ценни книжа. Администраторът на системата, на практика, е фигурата, която задава правата на достъп на клиента и на брокера, като същевременно е отговорен и за генерирането и поддържането на техните сертификати.

Таксата за COBOS сертификат е 72 лв./годишно, но в голяма част от случаите се поема от посредника. За всяка сделка – покупка или продажба, клиентът заплаща комисиона. Тя варира от 0.3 до 1% от стойността на транзакцията.

Старомодните играчи на Българска фондова борса използват и директния контакт с брокера си. Това обаче е по-трудният, скъп и бавен начин за търговия на борсата. Другите възможности за инвестиции включват доверително управление (при което инвеститорите дават за управление определена сума средства, с която се формира собствен портфейл), или покупка на дялове от взаимен фонд (тук предимството е, че средствата ви се управляват от професионалисти).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg