Как да намалите автокаското си?

2496
Как да намалите автокаското си?

Всички хора осъзнават, че автомобилната им застраховка е един значителен разход. И докато много не са наясно за правата и задълженията, които им дава застрахователната полица, то почти всички са уверени, че плащат твърде много за подобен род застраховка, особено в настоящите тежки времена. Тук идва обаче проблемът, свързан с това как да се намалят плащаните суми?

Разбира се, да останете без автомобилна застраховка Каско не е решение. В условията в които живеем - липсата на достатъчен брой гаражни клетки; неразумно високата им цена в порядъка на 10 000 евро (която често многократно превишава стойността на автомобила); както и манталитета на българите в шофирането и зачитане на правилата, да си без застраховка е равносилно на това да си отпишеш автомобила.

И тъй като българинът е изключително привързан към своя автомобил, то липсата на застраховка не е решение. По-скоро трябва да се търси баланс между стойността на автомобила и това, което се плаща като застраховка за него.

Разбира се, това не важи за новозакупените автомобили на лизинг, където общо взето няма опция нито за избор на застраховател, нито за застрахователна стойност.

При старите автомобили обаче нещата могат да варират значително. Застрахователната премия при тях се определя от застрахователната оценка (която се прави по специални таблици от застрахователите) и от политиката на компанията.

И докато преди старта на кризата хората бяха доволни на оценка, която често превишава реалната сума на сделката, по която са закупили автомобила и бяха склонни да плащат по-висока сума, то в момента тенденцията се е променила напълно противоположно.

Огромният процент автомобили в страната ни се купуват втора употреба, а понижението на цените им, вследствие на кризата, доведе до това да се търсят застрахователите предлагащи най-ниска оценка.

Не е логично годишната застраховка автокаско да е в размер, например, на 20% от стойността на автомобила. Това означава, че след пет години ще сте дали толкова за застраховки за колкото сте закупили колата.

Ето и някои съвети как да намалите сумите:

Преди да закупите автомобил можете да се осведомите относно това в какви граници обикновено се оценява този модел и от тази година.

Разликата в застрахователната оценка между автомобили от различни марки, обявени за продажба на една и съща цена, може да е огромна и това да ви спести значителни суми от застраховки.

Обикновено застрахователната оценка за един автомобил може да варира в широки граници. И докато много застрахователи ще ви кажат, че оценката е една, то има и такива, при които бихте могли да изисквате застрахователната оценка да е възможно най-ниската, допустима за определения модел. Като пример мога да посоча застрахователната оценка на Toyota Yaris произведена през 2005-та година. В два от големите застрахователя тя получи две оценки - 10 500 и 6 000 лева. Въпрос на избор е коя да се предпочете.

Разбира се трябва да се има в предвид и това, че колкото по-ниска е застрахователната оценка, толкова по-голяма в процентно изражение е премията за застраховане. Намерете баланса, който отговаря на вашите нужди.

Проверете условията на всички застрахователи. Ако нямате нужда от някои допълнителни клаузи при определен застраховател, които оскъпяват застраховката, просто изберете друг. В същото време внимавайте да не плащате и цена, предлагана от друг застраховател с повече допълнителни услуги.

Не се страхувайте да смените застрахователя си. Много клиенти са лоялни и се чувстват обвързани с определен застраховател.

И тъй като той следи това и се чувства спокоен в своя бизнес и това, че ще плащате, докато имате възможност, най-вероятно няма да си направи труда да ви предложи нови по-добри условия. Агресивната конкуренция между застрахователите ги кара често да предлагат много по-изгодни условия за да привлекат нови клиенти.

Особено с пълна сила важи това, ако сте имали много на брой щети, които ще доведат до повишение в цената на застраховката при вашия застраховател през следващия период. Другите застрахователи обаче, нямат достъп до тази информация, така че ще се отнесат към вас при равни други условия, без да ви натоварват с бремето от вашата история (ако не е регистрирана под формата на произшествия в КАТ разбира се).

Не забравяйте, че вашият автомобил се обезценява изключително бързо. Особено с пълна сила важи това при автомобили на възраст между четири и шест години. Ако оценката на автомобила е, да кажем, два пъти по-висока от това, за което се предлага на пазара, може би е добре да се замислите дали не е по-добре да го застраховате само за определени събития за по-ниска цена.

Попитайте застрахователя си за всички възможни действия, които можете да предприемете, за да намалите застрахователната оценка на автомобила си.

Правете пакетни застраховки. Много застрахователи започват да предлагат по-добри условия и цени, ако направите при тях няколко различни застраховки - като задължителната гражданска отговорност, например. Поинтересувайте се какви са промоционалните предложения на пазара.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg