Как да (не) загубите парите си на фондовите пазари?

3755
Как да (не) загубите парите си на фондовите пазари?

Какво правят 90% от хората, които търгуват на фондовите и валутните пазари? Правилният отговор е губят парите си...

Защо такъв голям процент? Защото инвеститорската психология е масова и много сходна и за съжаление в основата си погрешна.

Вижте още: Как инвеститорите се самозалъгват?


Ето някои от най-често срещаните начини да загубите парите си.

1. Подхождате към пазара с нереални очаквания и идеята да забогатеете (бързо)

Всички са гледали по филмите и чели новини за инвеститори направили милиони от търговия на борсата. Тази идея до голяма степен е и основен мотив на много от участниците на пазара да търгуват. За съжаление до начинаещите инвеститори стига само думата „печалба“ и милиони, като те като че ли остават глухи за думи като „загуби“, „рискове“, „натрупан опит“ и др.

Резултатът от този начин на мислене (за бързо забогатяване) е следния – поемане на неразумно голям риск. Когато това е залегнало в стратегията ви на търговия то със сигурност сте обречени.

Как да се справите с това?

Гледайте на пазара, като място за повишаване на вашите доходи (и тяхното диверсифициране), с цел да си подсигурите старините (или дългосрочен хоризонт от 20-30 години).

Пазарът е като маратонското бягане, е не като спринта. Целите ви трябва да са реалистични и достижими.

2. Нямате цели, план и стратегия за търговия

Да скочите на пазара без стратегия и план за търговия и първоночално поставени цели е като да скочите от самолет без парашут.

По време на семинар у нас трейдърът Галвин Холмс сподели с аудиторията: „Срещал съм се с много трейдъри по света, някои от тях изключително успешни. Това, което е общото между всички тях, имам предвид наистина всички, е, че те имат трейдинг план. Наличието на търговски план е половината път към успех“

Как да се справите с това?

„Призовавам всички да си направите такъв план, ако вече нямате. Разпишете стратегията си за търговия. Критерии за вход и изход от пазара, нива за излизане и прибиране на печалбите си. Винаги, абсолютно винаги поставяйте стопове“, съветва още известният трейдър Холмс.

3. Поемате неразумни рискове

Към борсата трябва да подхождате с идеята, че може и да се загуби. Важно е не да „спечелите битката, а да спечелите войната“. Една, или две, или дори три много успешни сделки не ви давата гаранция за успех в дългосрочен план.

С пълна сила важи това за хората, които търгуват на ливъридж, или ползват заемни средства, за да увеличат печалбите си (загубите си).

Дори и да приемем, че сте най-добрия трейдър в света (за което трябва да имате сериозни резерви), и да направите сто печеливши сделки е достатъчно само една сделка която да ви провали, при ползване на неразумно висок ливъридж, защото ще загубите всичко.

Как да се справите с това?

Не ползвайте ливъридж при нива по-високи от разумните за вашия конкретен стил на търговия. Това означава, че дори и пазарът да върви срещу вас, вие ще можете да си го позволите без да реализирате невъзобновими капиталови загуби.

4. Паричния ви мениджмънт не е на ниво, липсва ви план за екстремни ситуации

 Защитете портфейла си: Ограничавайте загубите рано

Какво правят инвеститорите, когато позицията им губи? Обикновено добавят към нея. Липсата на паричен мениджмънт и разписани правила често е в основата на тоталната загуба на капитал.

Трябва да имате конкретни правила за контрол на загубата, прибиране на печалбата, добавяне към позиция и т.н.

Как да се справите с това?

Едно неписано правило на фондовите пазари е правилото на 10-те процента. То гласи, че трябва да закривате губещите си позиции, когато се отдалечат на 10% (в негативна посока) от цената при която сте ги купили.

Например едно от основните правила на Галвин Холмс е да не рискува повече от 2.5% от капитала си в една сделка, а рискът по всичките му отворени позиции не превишава 6% от капитала му.

Холмс оставя печелившите си позиции да се развиват, като им поставя променливи стопове. Използва минимално съотношение потенциална печалба- загуба от 2 към 1.

Добре е да следите определени съотношения, като например процент на печеливши сделки, съотношение печалба-загуба и т.н., въз основа на които да си съставите собствени правила за мениджмънт. Винаги слагайте стопове.

5. Търгуват твърде много

Един от основните начини да си загубите парите е да влизате в пазара постоянно, безразборно и без идея. Всъщност търговията повишава адреналина в инвеститорите и много от тях търгуват заради самата търговия. Ако стигнете до там резултатът най-вероятно ще е един – тотална загуба на капитал.

Как да се справите с това?

Винаги когато търгувате си поставяйте определени цели. Когато ги постигнете и не виждате нещо, което да отговаря на вашите правила и стратегия за търговия, просто изключете компютъра. Не е необходимо да гледате пазара по 24-часа на ден. Това освен изморително и безсмислено, е свързано с вземане на много „грешни решения“.

6. Търгувате срещу пазара

Още един сигурен начин да загубите парите си е да търгувате срещу пазара. Дали ще бъдете „контратрейдър“ или ще сте „ловец на дъна“, при този начин на търговия е много вероятно по-често да грешите, отколкото да печелите.

Разбира се, необходимо е да отчитате наличието на различни едновременно действащи трендови от различен времеви характер. Тоест можете да търгувате и срещу тренда, на пръв поглед, ако сте хванали друг времеви хоризонт, който в по-голяма степен отговаря на инвестиционните ви цели.

Инвеститорите често обичат да купуват акции, достигнали дъна, както и да продават акции на върхове (това отговаря на психологията на масовия инвеститори). Зад тези факти обаче, често се крият най-вероятно фундаментални причини и спадовете, съответно повишенията на акциите обикновено продължават до нови и нови дъна, съответно върхове.

Как да се справите с това?

Придържайте се към основното правило за техническите анализатори - „Трендът е мой приятел“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg