Как да определите толерантността си към риск?

1840
Как да определите толерантността си към риск?

Склонността ви към риск да загубите част от парите си при инвестиции предопределя толерантността ви към риск.

При високи очаквания за доходност и разбира се, съобразено с това инвестиране, е напълно логично, че трябва да сте значително по-толерантен към риска. Ако сте по-малко толерантни и загубите, ще трябва да очаквате и по-ниска доходност.

Агресивните инвеститори обикновено целят по-висока доходност, докато консервативните се задоволяват и с по-малко.

Определянето на толерантността към риска е една от първите стъпки, които инвеститорите трябва да предприемат по пътя си на инвестиране на своите средства.

При нейното определяне е добре да имате предвид няколко неща:

1. Важно е да определите колко средства ще използвате за инвестиции. Ако сте планирали да инвестирате 5% от парите си, например, вашата търпимост е значително по-ниска от тази на човек, който планира да инвестира 75% от средствата си.

2. Какви са финансовите ви цели? Дали сте на средна възраст и целта е доходността да ви подсигури старините или сте млад и амбициозен и нямате чак такива притеснения относно бъдещето си. Тези фактори също до голяма степен предопределят склонността ви към риск.

3. Възрастта ви е голям фактор при определяне на това каква толерантност към риска да си определите. Ако сте на 75 години, например, едва ли ще сте толкова толерантен. Млад 25-годишен инвеститор пък се предполага, че има достатъчно време да възстанови евентуални загуби.

4. Толерантността към риска се определя до голяма степен от това не какво мислите за риска, а как възприемате парите, които сте инвестирали. Ако акциите на компанията започнат да губят, какво бихте направили? Ще продадете максимално бързо, или на всяка цена, или ще изчакате да се стабилизират нещата, защото сте уверени в инвестицията си и знаете, че е въпрос на време нещата да се подобрят?

Ако направите първото и то дори преди цената да е стигнала точката, която сте си определили за изходна в най-лошия сценарий, то дори и да се заблуждавате, че сте изключително толерантен към риска, то това може би не е точно така.

Обратната ситуация също е в сила. Ако се възприемате за консервативен и стоите и гледате как цената пада, продължава да пада и се срива под определената точка за "изход", то вероятно не сте от най-консервативния тип инвеститори.

Другото обяснение и за двата случая може да е неспазването на определените предварително правила, което е недисциплинираност и означава, че може би инвестициите не са за вас.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg