Как да отглеждате финансово отговорни деца?

3864
Как да отглеждате финансово отговорни деца?

Каквото и да си мислите, вие, като родители, сте в основна степен отговорни за финансовата култура и възприятия на децата си. Изследвания сочат, че 58% от порасналите вече деца дават като пример съвет от родителите им като най-влиятелната финансова концепция, която ги ръководи.

Вижте още: Как да забогатеем?

Въпреки това цели 58% от родителите изразяват неудобство, когато говорят с децата си за пари. Ето няколко съвета как да отгледате финансово зрели деца, дадени от изданието Kiplinger:


1. Повишете увереността си

Дори и да се чувствате несигурни относно финансовите си познания, не се колебайте да повишите културата си и да говорите с децата си за пари.

Не е необходимо да сте запознати с всички финансови теории, за да направите това. Използвайте ежедневни примери от живота си, за да учите децата как да вземат прости финансови решения.

2. Започнете с малко

Не е необходимо да давате на децата си прекомерна и подробна информация, която може да ги затормози.

Когато обяснявате на децата си за кредитните карти например, първото, на което трябва да ги научите, е че пластмасовата карта не е равносилна на „пари в брой“, а кредит, който трябва да се връща и то с доста висока лихва.

3. Съобразявайте уроците с възрастта на детето

Едно от най-важните неща, когато учите децата си1 е да съобразявате възрастта им с това, което им обяснявате. Ще постигнете много, ако успеете да обясните на много малките деца, че парите са нещо, което се дава, за да се купуват разни неща.

Малко по-късно, в предучилищна възраст, можете да им обясните, че парите се изкарват с труд, както и да поставите основата на това колко е важно и забавно да се пести, като им подарите касичка и поставите цел да спестят, за да си купят желана играчка.

Когато децата ви тръгнат на училище, можете да им откриете първата банкова сметка и да започнете да им обяснявате по-подробно за стойността на парите и лихвите.

Веднъж отишли в университет, децата ви трябва да са научени да изкарват и харчат сами средствата си по начин, който да ги направи един ден „финансово независими“ (възможността лесно и без притеснения да посрещат всичките си нужди).

4. Оставете ги сами да управляват парите си

Когато веднъж им посочите силата на „спестяването“ и натрупването на средства, оставете децата си сами да се разпореждат със средствата си. Дори и да сбъркат в разходването им, уроците, които ще получат, ще са безценни. Разбира се, винаги можете да ги съветвате по пътя.

5. Бъдете директни

Трябва да казвате „не“. Ключът е да обяснявате защо казвате „не“ и да предлагате алтернативи, ако това е възможно.

Не бива да се срамувате от неудобни въпроси. Когато детето ви попита например колко изкарвате, не е необходимо да му казвате точната сума, а просто можете да отбележите, че доходът ви е достатъчен, за да си купувате нещата, от които имате нужда.

6. Бъдете разумни и давайте добър пример

Трудно ще научите децата на нещо, ако не им давате добър пример. Например да обяснявате как не бива да харчите повече, отколкото изкарвате и да правите именно това пред техния поглед, няма да постигне нужния ефект.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg