Как да отговорите на въпроса: колко пари печелите, но без цифри?

7745
Как да отговорите на въпроса: колко пари печелите, но без цифри?

Много хора изпитват неудобство, когато става дума за пари. Особено в моментите, когато трябва да се говори в детайли и да се спомене колко пари печелят на месец.

Когато такава тема бъде повдигната, важно е да знаете как да отговорите. Съществуват много начини за говорене за пари, като дискретно откажете да споменете цифра.

Вижте как да го направите в няколко различни ситуации:

1. Ако ви попитат по време на интервю

В този случай не ви питат колко пари печелите, а колко пари искате, за да постъпите на работа и да изпълнявате определени задачи. Част от работодателите директно ще попитат: Какви са очакванията ви към заплатата? 

Възможно е обаче да ви бъде зададен и въпрос - колко пари изкарвате в момента. В този случай не е изключено да останете безмълвни.

По-скоро пристъпете към обявяването на очакванията ви относно заплатата на мястото, за което кандидатствате. В никакъв случай не се оплаквайте от настоящата си заплата.

Отговорете така: В момента заплатата ми е обвързана с отговорностите, които съм поел. Убеден съм, че новата позиция изисква повече задачи и отговорности, освен това опитът ми през последните 5 години ще бъде от полза. Тъй като в известна степен работата се отличава от това, което съм правил досега, бих искал заплатата да бъде....

Недиректното посочване на цифра в този етап от наемането на човек е много важно.

2. Ако ви попита колега

Тук почти отсъства повод, поради който да разкриете каква е заплатата ви или пък бонусът, който сте получили. Ако колега ви попита колко пари печелите, напълно нормално е да отвърнете: "Защо питаш?".

Така прехвърляте отговорността върху него и той трябва да обясни своята мотивация. В повечето случаи колегата ви пита, тъй като има съмнения, че неговата заплата е по-ниска.

Ако целта на колегата е да се ориентира дали може да поиска увеличение на заплатата, вместо да му казвате колко печелите, предложете му стратегия как да си извоюва по-висока заплата.

3. Ако роднина пита

Мотивацията за този въпрос, когато идва от член от семейството, може да варира от човек на човек. Понякога родителите питат - те се вълнуват от кариерното развитие на детето си. Когато споделяте с тях допълнителните бонуси към заплатата и възможностите, които тя ви предлага, това ги кара да се чувстват удовлетворени.

Някой от семейството може да се вълнува от заплатата ви, тъй като иска да разбере дали се налага да ви подпомогне финансово с цел завършване на образование или пък плащане на кредит за жилище.

4. Ако пита партньорът ви

В тази ситуация можете да бъдете напълно искрени. Да лъжете е повече от непрепоръчително. Доверието в партньора и възможността да му дадете усещане за стабилност са важни елементи от здравословната връзка.

Можете да споделите и най-малкия детайл. Когато партньорът в живота ви зададе този въпрос, отделете достатъчно време, за да обсъдите темата.

5. Ако ви попита приятел

Вашите приятели трябва да бъдат хора, на които можете да се доверите и пред които спокойно можете да разговаряте за финанси.

Техните мотиви да попитат могат да са различни. Например, ако се вълнуват от сферата, в която работите. Ако търсят начин да се развиват в определена насока. В този случай е добре да говорите с приблизителни стойности.

Понякога си заслужава да разкриете картите пред приятелите. Тогава бъдете напълно честни.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас