Как да открием добри възможности за инвестиране?

2940
Как да открием добри възможности за инвестиране?

Ако проучите историите на най-великите инвеститори в света, ще намерите много общи неща, коментират от финансовото издание Morningstar.

Например - много от тях подчертават, че не обичат прекалено сложните стратегии. Уорън Бъфет многократно е казвал, че не би инвестирал в бизнес, който не разбира, а Питър Линч е известен със стратегията си да инвестира само във фирми, които познава и харесва.

Естествено, само придържането към техните принципи не може да ви гарантира, че ще постигнете същия успех като тях, но все пак струва си да се обърне внимание на правилата, които изглежда признават всички.

Всички инвеститори обожават откриването на възможности за изгодни сделки.

Индивидуалните инвеститори със сигурност трябва да се научат да откриват такива. За това как можем да се научим да го правим има хиляди стратегии, които са били развивани на дълго и на широко. Днес ще се спрем на четири прости правила, предложени от Morningstar.com.

1. Заложете на евтини акции на компании с добри характеристики.

В действителност в последно време пазарът преживя доста сътресения, но според анализатори все още е възможно да се намерят добри сделки. Тук важното е да можете да разпознавате, кои от онези компании, които в момента се търгуват на ниски цени, са дорби и малко рискови. Понякога евтино можете да купите дори и сини чипове.

2. Намерете индексни или ETF фондове, които държат в портфейлите си евтини акции.

Ако инвестирате във взаимни фондове, индексните фонодове са добри за вас по две причини. На първо място, индексните фондове обикновено имат по-ниски такси и по-евтини дялове. Тъй като цената е от основно значение за много хора, когато избират фондове, в момента в САЩ е избухнала истинска война между големите индексни фондове в борба за клиенти.

Коефициентите цена/стойност, които се изчисляват за отделните емисии акции могат да се изчисляват и за цял един фонд. Анализаторите правят това, като изчисляват коефициента за всеки един компонент, който въпросният фонд държи и след това изчисляват цялостното съотношение. Така, знаете кога даденият фонд също се търгува на цена, по-ниска от реалната.

3. Проверете фондовете, които са започнали да емитират дялове наново.

При активните фондове е трудно да знаем кога представляват добра възможност за купуване. Повечето от тях представят данни за портфейла си на тримесечия, но и тогава е трудно да се прецени, особено при тези със стратегия за по-динамично търгуване.

Анализторите на Morninstar препоръчват да се обърне внимание на фондовете, които наскоро са започнали, след временно спиране отново да емитират дялове. Причина за това може да е просто, че в момента имат средства за закупуване на нови активи, но може и да е това, че мениджърът е съзрял добри възможности за сделки на пазара.

4. Потърсете target-date funds.

Така се наричат фондовете, където се инвестира за определен период от време – обикновено пенсионирането. Те стават по-консерватовни с наближаването на крайната дата. Доброто при тях е, че осигуряват сигурен доход след фиксиран период от време. Те са подходящи главно за хора, които спестяват за пенсионна възраст.

Освен това, тези фондове имат сравнително ниски такси, а както знаете ограничаването на разходите е едно от нещата, към които всеки инвеститор трябва да се стреми. Някои от тях имат такса за консултации и пренасочване на инвестициите, или дори за изтегляне на цялата инвестиция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg