Как да подбираме акции и защо да купуваме сега?

4016
Как да подбираме акции и защо да купуваме сега?

© Profit.bg

Ако следвате съвета на Бъфет: „Бъди алчен, когато другите ги е страх и се страхувай, когато другите са алчни“, то момента за покупка на акции на БФБ най-вероятно не е никак лош. Безспорно въпросът, който ще започне да се върти в главите на инвеститорите, е към акциите на кои компании да се насочат.

Пред да посочим какво трябва да гледат инвеститорите при подбор на компании в портфейлите си, ето някои насоки защо да купуваме акции на БФБ в момента или защо моментът е подходящ:

Крайни стойности на песимизъм

Едва ли ще намерите човек (било то професионалист или индивидулен инвеститор), който уверено да заяви, че момента за инвестиране на БФБ е подходящ. Страхът все още властва с пълна сила на пазара и дори най-смелите сериозно биха се замислили дали да инвестират на борсата.

Догонващ потенциал

Въпреки дълговата криза в Европа, борсите на най-силно засегнатите от кризата страни (и тези отбелязали най-сериозни понижения през изминалата година) са сред най-добре представящите се от началото на годината.

Родните индекси са изключение от правилото, като са в дъното на класацията – на шесто място, като най-зле представящи се световни индекси от началото на годината. Това, въпреки факта, че спадът през 2011 г. бе съпоставим с най-лошото представяне на индексите в Европа, а България далеч не е в центъра на дълговата криза.

Понижение на лихвите по депозитите

Спестяванията на населението са изключително насочени към банкови депозити, лихвите по които, за съжаление, са в тенденция на непрекъснат спад през последната година, като тази тенденция най-вероятно ще продължи и в бъдеще.

Това е напълно възможно да кара все повече хора да търсят други алтернативи за по-висок доход на спестяванията си, каквито, за съжаление, липсват.

Опасност от инфлация

В условията на спадащи лихви по депозитите, поскъпването на суровините, горивата и електроенергията неизбежно ще води след себе си инфлация, като натискът най-вероятно ще се повишава с времето. В исторически план инвестициите на развитите борси са доказали своята антиинфлационна роля.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Бъфет
# 0
16:07 | 31 July 2012
Ето го и моя съвет. Не купувайте акции на БФБ, защото няма ликвидност.
Ако следвате съвета на Бъфет: „Бъди алчен, когато другите ги е страх и се страхувай, когато другите
# 1
13:07 | 31 July 2012
това е работеща формула-но за нормални люде !При толкова алчни непросветени хора - как да се купува сега - всички чакат ЧУДО ! Бъфет има и друга мисъл: "когато всички очакват нещо-се случва обратното" - така е с валути,акции,имоти - никой няма да даде точната прогноза - защото не може всички да печелят - кой ще плати ПЕЧАЛБИТЕ на хитреците ?
Longestroad
# 2
11:07 | 31 July 2012
Fuck off БФБ-Fuck off БФБ !
Longestroad
# 3
11:07 | 31 July 2012
Fuck off БФБ-Fuck off БФБ !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg