Как да получим увеличение на заплатата?

1547
Как да получим увеличение на заплатата?

Понякога мениджърите и служителите просто имат различно виждане за това какво се определя като добра работа.

Повечето хора си мислят, че като изпълняват задълженията си и спазват определените срокове и бюджет, това означава, че се справят отлично и заслужават повишение и бонуси. Това не винаги е правилна стратегия. Понякога правилата са малко по-различни.

Затова от USNews определят пет принципа, които трябва да следвате, ако искате да получите повишение:

1. Приоритетите на шефа са приоритети и за вас.

От гледна точка на шефа, повече пари и повече бонуси трябва да отиват за онези хора, които той не би искал да загуби. Накратко, вашето бъдеще в една фирма зависи от това какво означавате вие за шефа си – колкото сте по-важни за него, толкова повече пари ще получавате и обратното.

Мениджърите обичат най-вече онези, които се вписват в екипа. Ако искате да бъдете незаменим служител, трябва да разбирате перфектно вашия шеф и да знаете какво би искал той да се направи в дадена ситуация, дори и без да ви го казва. Така той ще знае, че винаги може да разчита на вас, а в една фирма обикновено има не повече от един-двама души, за които шефът може да каже това на 100%.

2. Вие сте толкова добър, колкото казвате, че сте.

Не бъдете пасивни, хората ще се отнасят към вас така, както им позволите. Ако мислите, че вършите добра работа, нека всички да го знаят. Понякога това какво другите мислят за вас се определя от начина, по който се държите самите вие.

Вземайте думата по време на срещи. Когато се засечете с шефа си в асансьора или до автомата за кафе и той ви попита как вървят нещата, пропуснете обичайните изтъркани фрази. Не казваме да бъдете натегачи, но ако проектите, по които работите вървят чудесно, кажете го.

3. Трябва да знаете какво искате.


Добре е да сте информирани за това колко получават други работеща в същата сфера като вашата. Когато дойде моментът да разговаряте с шефа си, вече трябва да ви е ясно какво искате (повишение на заплатата, бонус, повече привилегии) и то в конкретни цифри.

4. Винаги имайте План Б

Ако знаете, че нямате никакъв шанс да получите желаното повишение, преосмислете целите си. Можете да преговаряте за компромисни варианти – квалификационен курс, командировка, по-удобно за вас работно време и т. н.

Не приемайте “Не” за отговор, предложете отново да се срещнете и да обсъдите въпроса след няколко месеца. Понякога “Не може” означава “Не може в момента”, а не “Никога”.

5. Знайте кога е моментът да си тръгнете.


За 14% от хората, които мислят да напуснат фирмата си, причината е, че желаят повече пари, а 7% казват, че продължават да работят на едно и също място, защото се надяват на повишение на заплатата или бонус, показва проучване, направено в САЩ.

Понякога, за да се стигне до заплащането, което желаете да получавате, е необходимо да сте били в компанията доста време. В някои случаи обаче става ясно, че ръководството просто няма никакво намерение да даде повече от това, което вече е определило. За това се постарайте да разберете какъв е случаят с вашата компания.

Най-малкото, когато започвате нова работа, ще имате възможност да изложите вашите изисквания в момента и нищо чудно новият ви шеф да приеме вашите условия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg