Как да познаем дъното на мечия пазар

2083
Как да познаем дъното на мечия пазар

Легендарният инвеститор Джим Слейтър е живял по време на мечия пазар през 70-те години на 20-и век. Ето и някои от неговите съвети за намирането на дъното на мечия пазар:

Кешът е цар

На дъното на мечия пазар всички са на мнение, че кешът е най-доброто място за парите им. Дори фондовите мениджъри ще държат купища пари.

Лесно се намират стойностни акции

Цените на акциите, измерени от ниски съотношения Р/Е, ще бъдат на исторически дъна. Средната доходност от дивиденти ще е висока, а акциите ще се търгуват под счетоводната си стойност.

Лихвите падат

Лихвите обикновено започват да падат от високи нива в края на мечи пазар.

Паричното предлагане расте

Широките измерители на паричното предлагане започват да нарастват при обръщане на мечия пазар. Парите са кръвоносната система на икономиката. Нарастващата им маса води до ръст на цените на активите.

Инвестиционните консултанти са черногледи

Всеобщото мнение е мечо. Ако всеки вярва, че пазарът ще пада, то значи че вече го е направил.

Минимална реакция на лошите новини

Когато пазарът спре да пада при лоши новини, може да е знак, че формира дъно.

Малко IPO-та

Има много малко нови публични предлагания на дъното на мечия пазар. Предприемачите по-скоро биха чакали за по-оптимистични пазари, за да получат по-висока цена.

Незаинтересувани медии

Публикациите и ТВ коментарите намаляват, докато публиката губи интерес за акциите. Статиите са като цяло мечи, а бичи настроените се игнорират като работа на умопомрачени.

Не ми говори за акции"

Никой не вярва, че има смисъл от държането на акции в мечи пазар, след като всички са реализирали големи загуби.

Смяна на пазарните лидери

Сектори, които много години са били в застой, започват да се възстановяват, което може да разкрие нови лидери за следващия бичи пазар. Акции с голям потенциал за ръст ще се търгуват при ниски Р/Е.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

trader
# 0
19:08 | 14 August 2010
prez july 2010 oba4e dosta akcii napraviha fresh new lows , koeto dava povod za bezpokoistvo spored men
Common Stocks
# 1
17:08 | 14 August 2010
Наистина информацията на Профит.бг за разпознаването на края на мечия пазар е изключително полезна за инвестиращите в акции, облигации и други финансови инструменти на Българския фондов пазар. Поради сравнително кратката история на капиталовия пазар в страната, много от институционалните инвеститори се поддадоха на паниката, обхванала световните финансови пазари, което предизвика и значителните понижения на българските борсови индекси. Краят на мечите пазари се характеризира с минимални стойности на индексите. На Българския фондов пазар беше формирано дъно през първото тримесечие на миналата година, когато основният индекс имаше стойност от 260 пункта. Сегашната стойност на Софикс е почти 400 пункта, което е критерий за започналия бичи пазар. Съветите на Джим Слейтър за намирането на дъното на мечия пазар са изключително правилни. Поздрави за екипа на Профит.бг.
Диверсифицирани активи от преди кризата
# 2
17:08 | 13 August 2010
It is fine material concerning the end of the bear's market. Congratulations to the team of Profit.bg. However, I really thing that the end of the bears's market was during last year. It is the beginning of long term bull's market on the Bulgarian Stock Exchange. The economical development usually pass during various stages. Some of the them are downstairs and upstairs trends in the indices as well as their minimal and maximal values.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg