Как да правим добро първо впечатление?

2663
Как да правим добро първо впечатление?

Да направим добро първо впечатление е важно за изграждане на взаимоотношения с други хора, особено в бизнес средите. Положителното първо впечатление е от решаващо значение за изграждане на печеливши, устойчиви и дълготрайни партньорства.

Ето и няколко съвета, с които да направим добро впечатление на партньорите си:

1. Облечете се така, че да впечатлите

Както казват американците: „Dress to impress". Въпреки, че днешните бизнесмени (особено в България) ходят доста по-небрежно, отколкото преди 10 г., все пак не забравяйте, че наистина е много важно как изглеждате.

2. Говорете ясно

Ще подчертаем тази точка. Особено важно е да говорим бавно и ясно, като е задължително да се отървем от диалекта си и кварталните изрази.

3. Не закъснявайте

Човекът, с който ще се срещате за първи път не се интересува от Вашето „добро извинение", за това че сте закъснели. Планирайте си времето така, че да пристигнете няколко минути по-рано. Вземете предвид задръстването, както и факта, че точният номер на улицата може да не е толкова лесен за намиране.

4. Бъдете себе си

Не се стремете да подражавате на някого по време на среща. Най-добре е да се държите нормално, спокойно и уверени в себе си. Ако това е така, отсрещната страна ще го усети и срещата ще протече по мед и масло.

5. Печелившата усмивка

Ако се усмихваме, светът ще се усмихне на нас. Няма нищо по добро от усмивка за добро първо впечатление. Но все пак не прекалявайте, тъй като сме на бизнес среща, нали?

6. Грим, прическа, нокти

Особено важно за дамите - гримът се определя от повода за срещата, защото не можем да отидете на бизнес среща с грим за дискотека. Ако имате особено важна среща, може да си направите прическа (не вечерна) и задължително проверете ноктите си. Никакъв лак е по-добре от падащ лак.

7. Избягвайте шеги

Да, една шега може да направи чудеса, но не всички шеги са уместни в случаи на бизнес среща и то първа.

8. Бъдете добър слушател

Да бъдете добър слушател не е толкова трудно, колкото някои хора си мислят. Направете знак на отсрещната страна, че слушате и че това, което говори е наистина важно за вас. Можете да вмъкнете и изрази, подобни на „да", „точно така", „разбирам", „съгласен съм" и др.

9. Позитивизъм

Не е нужно по време на среща да се оплакваме. Независимо дали от времето, световната икономическа криза, многото работа в офиса Ви или това, че не сте си доспали. Позитивното мислене е особено важно и това се усеща най-лесно от новите Ви потенциални партньори.

10. Благодарете

Особено важно е в края на срещата да благодарим за отделеното време. Това може да стане и по е-мейл, след като се приберем в офиса

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg