Как да преговаряме за заплащане?

2404
Как да преговаряме за заплащане?

Когато получите предложение за работа, преди да се зарадвате, помислете дали предложението отговаря на това, което търсите, съветват от AllBusiness.

Воденето на преговори за заплащане не е лесна задача, дори за професионалисти. Ето някои съвети как да не бъдем прекалено нахални и в същото време да отстояваме собствените си интереси.

1. Знайте приоритетите си. За да можете да бъдете достатъчно уверени в себе си, когато преговаряте за заплащане трябва да имате вече ясна представа в цифри за това, което искате. Постарайте се да се информирате за заплащането в компанията, както и за това което се предлага за подобни позиции в други фирми.

Самата заплата не единственото нещо, което трябва да договорите с бъдещия си работодател. Сред другите теми са бонуси, отпуска, извънредни часове работа, възможности за повишаване на квалификацията, график и работно време, осигуровки и др.

Помислете за условията, на които държите и не се колебайте да говорите за тях с работодателите си.

2. Представете ситуацията и от гледната точка на работодателя. Въпросът не е само колко пари ви трябват на вас, въпросът е и до колко фирмата се нуждае от услугите ви, и то точно вашите услуги като професионалист.

Знайте, че колкото по-ценен кадър сте вие, толкова повече пари би дала фирмата, за да ви има в екипа си.

3. До колко можете да си позволите да сте нахални. Ако получавате много оферти за работа от различни места, значи можете да си позволите да бъдете взискателни към фирмата, чиято оферта ще приемете. Нека интервюиращите да знаят, че вие сте желани и от други компании, но бъдете честни за това.

Добре е и да знаете дали фирмата, която ви интервюира има спешна нужда от специалист като вас. Ако да, то тогава, имайте предвид, че по-скоро те имат интерес да ви ухажват. Естествено не бъдете прекалено нахални. Все пак вие сте там, за да договаряте условията за работа, а не да ги поставяте.

4. Оставете интервюиращите да споменат първата цифра. Специалистите са единодушни, че е във ваш ущърб да споменавате първата цифра – независимо дали става въпрос за желаната от вас заплата или за тази, която получавате в момента. За това избягвайте да посочвате конкретна цифра първи, за да не се получи така, че да поискате твърде много или още по-лошо – твърде малко.

Ако ви изпреварят с този въпрос, се измъкнете от ситуацията с нещо от рода на “Очаквам, че за такава позиция и при тези отговорности заплащането би било от порядъка на .... и ...”.

5. Не всичко е пари. Цифрата не бива да бъде единствената причина, за да започнете работа някъде. Обърнете внимание на това какви възможности за развитие ви предлага тази позиция и какво представлява самата компания. Някои екстри, свързани с по-гъвкаво работно време, например, може да струват повече и от няколкостотин лева разлика в заплащането.

6. Информирайте се за възможности за допълнително възнаграждение. Попитайте за евентуални бонуси, на които имате право, както и за възможности за повишение. Така ще можете и да планирате целите си.

7. Бъдете професионалисти. Никога не излизайте от рамките на добрия тон и знайте, че доброто първо впечатление е предпоставка и за по-нататъшните ви отношения с тези хора, които ще ви бъдат работодатели или колеги.

Ето и няколко съвета за това как да се държим по време на интервюто:

- бъдете на уреченото място няколко минути по-рано.

- усмихвайте се, създавайте впечатление на енергични и ентусиазирани личности.

- преди да седнете, изчакайте да бъдете поканени.

- поискайте мениджърът да ви разкаже повече за работата.

- гледайте интервюиращия в очите, отговаряйте уверено, говорете ясно.

Преди да направите първо впечатление на интервюто, знайте, че вие вече сте оставили такова – чрез автобиографията си.

Затова, постарайте се, когато пишете CV-то си:

- вместо просто да изреждате задълженията си на позициите, които сте заемали, изтъкнете личните си постижения. Използвайте и силни глаголи като “ръководех”, “развивах” и др.

- обърнете внимание и на външния вид на автобиографията ви. Използването на цветове не винаги е професионално, шрифтът не бива да бъде прекалено ситен, голям или труден за четене.

- придържайте се към истината.

И накрая, преди да кажете “Да”, си задайте тези въпроси, тъй като, както казахме вече, парите не са всичко.

“Тази заплата напълно отговаря на моите възможности и компетентност и е достатъчна, предвид задълженията, които ще имам?”

“Тази работа ми предлага възможности за развитие и шанс да се доближа към целта в моята кариера?”

“Имам ли мотивация да работя в тази фирма?”

“Тази работа ще ми предложи предизвикателства?”

“Работното време и времето, което ми е необходимо да изминавам на път за работа са приемливи за мен?”

“Работната среда и колектива са приятни?”

“Историята и дейността на компанията ми допадат?”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg