Как да решим в 4 стъпки дали да приемем работата или не

4195
Как да решим в 4 стъпки дали да приемем работата или не

Вълнуващо е, когато работодател ви се обади по телефона, за да ви каже, че е одобрил кандидатурата ви. Чувствате се окрилени цял ден. Били сте забелязани и оценени.

И понеже сте активни, когато става дума за управляване на кариерата ви, винаги приемате да отидете на интервю, независимо, че имате работа. Ползите от подобна практика са много. Упражнявате се да разказвате за успешните си проекти и можете да получите обратна връзка.

А сега ви се удава възможност да продължите развитието си на ново работно място. Разполагате с предложение за работа. Сега е моментът да натиснете бутона „Пауза”.


Вероятно това ще е най-трудното нещо за извършване. Но е също толкова важно да отделите малко време, за да обмислите работното предложение. Без да влизаме в подробности колко често съвременният човек променя работното си място, напускането на една фирма, за да станете част от друга фирма, е голяма стъпка.

В наши дни прекарваме поне 1/3 от деня в офиса с колегите си. В един момент не просто правите пари, като практикувате професията си, но опознавате всички положителни и отрицателни черти на фирмата. Знаете къде пасвате най-добре.

Има дни, в които смяната на работното място звучи страхотно, но не можете със сигурност да знаете дали новата ви позиция ще бъде по-добра от старата.

Така, когато предложението за работа дойде, се налага да проведете кратко интервю със самите себе си. Ще ви помогнем с няколко съвета:

1. Снабдете се с база

Ако искате да приемете предложението, важно е да си отговорите на въпроса защо. В такъв момент трябва да си зададете серия от въпроси:

- Защо търсите промяна?

- Защото искате повече пари?

- Разполагате с по-удобен транспорт до новата работа?

- Търсите нови възможности за развитие?

- Вече не се чувствате оценени?

- Не се задоволявате от резултатите, които постигате?

Когато знаете отговорите на тези въпроси, ще оцените най-обективно офертата. Предизвикателството е да отговорите на въпроса така: ако не търсите промяна, какво прави работното предложение толкова привлекателно?

2. Огледайте нещата по-отблизо

Не бързайте да приемате предложението преди да сте разбрали какъв човек е бъдещият ви работодател или поне мениджърът. По време на интервюто успяхте ли да поговорите с тях без страх? Погледнете бележките си или се върнете назад в спомените.

Вижте още: 7-те най-лоши шефове

3. Очертайте своя потенциал

В какво ви бива най-много? Как новата фирма може да допринесе за развитието на уменията ви? Какво ви прави щастливи на работното място, ще ви бъдат ли предоставени възможности да преследвате страстите си? Знаете ли нещо за фирмата и за начина й на работа?

4. Стойте далеч от празното говорене

Говорете с хората, които имат най-голямо значение в живота ви. Обсъдете с тях възможността, която ви се е предоставила, и вашата настояща ситуация. Тези хора ви познават много добре, но те притежават едно предимство – могат да погледнат нещата от дистанция.

Потърсете обективната чужда гледна точка, за да се информирате и бъдете готови за решението си.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg